Новият завет не казва почти нищо за външността на Исус.

...
Новият завет не казва почти нищо за външността на Исус.
Коментари Харесай

Исус бил нисък и е приличал на арабин?

 Новият завет не споделя съвсем нищо за външността на Исус. Формирането на открит по-късен образ стартира почти през IV век, евентуално под въздействие на облика на висшия господ Зевс/Юпитер, всекидневно за древността. На прага на ІV и V век Исус е изобразен като подмладен Юпитер, седнал в златна тога на императорския трон.

Християнските художници от това време акцентират символизма, а не историчността, като си слагат задачата да показват Христос като небесен държател на света. Нимбът явно е бил заимстван от езическите слънчеви божества (като Аполон и Сол), които постоянно са изобразявани с този признак, символизиращ слънчевата светлина. С времето кралският облик на Исус стартира да се демократизира. На по-ранните римски рисунки Исус се появява като юноша без брада и с къдрава коса, облечен в сходство със актуалната мода по това време. През IV в. Пр. Хр. в формалната християнска традиция се е закрепил обликът на зрял мъж с дълга тъмна коса и брада.

На по-ранните римски рисунки Исус се появява като юноша без брада и с къдрава коса, облечен в сходство със актуалната мода по това време. През IV в. Пр. Хр. в формалната християнска традиция се е закрепил обликът на зрял мъж с дълга тъмна коса и брада. 

Така или другояче, само че изобразителната традиция, която се образува в Европа, показва Исус като бял европеец, тогава, в сходство с неговия етнос (евреин или представител на етническа група, близка до евреите), Христос в реалност би трябвало да наподобява малко по-различно.

В началото на 2000 година Ричард Нийв, английски експерт по престъпна антропология, пресъздаде за документалния филм " Син Божи “ физиономиите на жителите на Галилея от остатъци, открити в този район.

При основаването на модела са взети поради антични изображения, исторически и антропологични данни. Типичният Галилеец имал закръглено тъмнокосо лице с необятен нос, тъмни очи, къса къдрава коса, къса брада съгласно еврейската традиция. Така е приличал на актуалните араби. Като се има поради, че Исус работил като дърводелец дълги години, кожата му трябвало да е изключително тъмна, а тялото му - по-мускулесто.

Средната височина на семитите от онази ера е била не повече от 160 cm. По традиция Исус е изобразен в дълги бели (символизиращи святост) или цветни облекла. Всъщност дългите плебеи по това време са били носени единствено по специфични мотиви от благородни и богати хора, с цел да подчертаят статута си. Така претендентите за социална служба трябвало да носят снежнобяла роба - кандида, отсам и думата " претендент “.

Според Марциал, в провинциалните градове роба се е носила единствено 1-2 пъти месечно на религиозни празници. В Евангелието от Лука се загатва, че Ирод, подигравайки се на Исус, го обличал в леки облекла (като римски кандидат). Като се има поради, че този епизод отсъства в други евангелия, това най-вероятно е литературна небивалица. Въпреки това в случай че се следва мисълта на създателя, може да се направи разумно умозаключение във връзка с дрешника на Христос.

Ежедневното мъжко облекло за представители на всички съсловия в Юдея и други райони на империята било хитон или туника до коленете от овча вълна, със или без къси ръкави. Именно с къси облекла евреите се появяват на барелефите от І век. Отгоре на туниката, в случай че е належащо, се носи покривало - нормално малко. В случая с благоверен гражданин на Юдея, това може да бъде талис - воал, планиран в сходство с религиозните разпореждания.

Облеклото, направено от боядисана тъкан, в това число бяло, било доста скъпо, тъй че доста от елементарните хора носели неоцветени облекла. Разумно би било да се допусна, че облеклата на човек като Исус са много елементарни. Би било необичайно, в случай че елементарен дърводелец, който проповядва непоквареност, стартира да се облича в скъпи облекла, в внезапен контрастност с облеклата на паството си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР