Новият вариант на коронавируса Омикрон очевидно е по-заразен от своите

...
Новият вариант на коронавируса Омикрон очевидно е по-заразен от своите
Коментари Харесай

Най-големите рискове за икономиките през 2022-а

Новият вид на ковид Омикрон явно е по-заразен от своите прародители, само че някои считат, че може да се окаже и по-малко смъртоносно. Това вероятно е добра вест за международната стопанска система и възможностите да се върнем към естественото си всекидневие от преди пандемията. Но може и да нямаме този шанс.

Един по-заразен и гибелен вид ще забави стопанските системи. Дори връщането към най-строгите ограничавания от 2021 година единствено за три месеца може да докара до закъснение на растежа през 2022 година до 4,2%, съгласно Bloomberg. Англия да вземем за пример към този момент обмисля сходни ограничения. Не пречи това да се случи и в други огромни стопански системи.

При този сюжет търсенето ще бъде по-слабо и проблемите с веригата за доставки евентуално ще продължат, голям брой хора няма да имат достъп до пазара на труда.

Заплахата от инфлация

В началото на 2021 година прогнози гласяха, че Съединени американски щати ще приключат годината с 2% инфлация. В момента е близо 7%. Omicron е единствено една евентуална причина. Заплатите нарастват с бързи темпове в Съединени американски щати и могат да се повишат още. Напрежението сред Русия и Украйна може да докара до повишаване на цените на газа. Изменението на климата води неприятни условия за развъждане на реколти, цените на храните може да продължат да се повишават.

Освен това евентуална нова вълна на ковид може да удари пътуванията, да смъкне цените на петрола, както се случи при започване на пандемията.

Ако енергийната рецесия отшуми през 2022 година, то други казуса може би няма да избледнеят. Стратегията на Пекин за нерегистриране на нито един болен, може да значи блокиране при разновидността омикрон. Друг огромен проглем в страната - строителството на парцели, което съставлява към 25% от китайската стопанска система, може още да се срине.

Според икономисти на Bloomberg стопанската система на Китай ще нарасне с 5,7% през 2022 година

Бъдещето на фискалната политика

Много от държавните управления гласоподаваха и похарчиха огромни суми за поддръжка на служащите и бизнеса в пандемията. Мнозина желаят към този момент да " затегнат коланите " си.

Фискалната политика в Съединени американски щати се обърна - от стимулиране на стопанската система към закъснение през второто тримесечие на 2021 година Това ще продължи и през идната година.

Цени на храните

Последствията от Covid и неприятните климатични условия доведоха международните цени на храните покрай рекордно високи равнища и може би няма да има смяна през идната година.

Последният потрес в цените на храните беше през 2011 година и провокира вълна от митинги, изключително в Близкия изток. Много страни в района остават изложени на риск.

Положителни прогнози за 2022 година?

В международен мащаб семействата разполагат с трилиони долари спестявания. Това се случи с помощта на тласъците по време на пандемията и пестеливостта, както и разходи единствено за най-необходимото по време на блокирането. Ако тези спестявания се изхарчат по-бързо от предстоящото, растежът ще се форсира.

През 2020 година някои стопански системи претърпяха доста по огромен спад, в сравнение с се предвиждаше. 2021 година беше добра във връзка с възобновяване в доста страни. При някои то се случи изненадващо бързо. Така че нищо не пречи това да се случи и през идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР