Новият вариант на коронавируса Омикрон“ има сериозни предпочитания към децата.

...
Новият вариант на коронавируса Омикрон“ има сериозни предпочитания към децата.
Коментари Харесай

Д-р Дафина Тачова: Сега Covid-19 протича при децата по-леко и по-бързо, макар и да е много заразен

Новият вид на ковид „ Омикрон “ има съществени желания към децата . Според педиатрите в множеството случаи той протича  доста леко и прекомерно постоянно безсимптомно .  Особено при имунизираните деца , което е другата позитивна наклонност.
Въпреки това  има рискови групи, които би трябвало да бъдат под изключително наблюдаване , в това число и в болница.
" Има одобрен протокол за лекуване на деца с Covid -19 и в него вземат участие двама известни благоевградски хирурзи - Георги и Димитър Димитрови ", уточни пред БНР педиатърът- пневмолог от Благоевград доктор Дафина Тачова .

" Повечето от децата не се изследват . Тези, които се тестват, се оказва, че са позитивни, като при огромна част болестта протича асимптомно.

При останалите протича с температура към и до 38 градуса, със стомашно-чревни недоволства, изнемощялост , това е най-характерният признак - отпадналостта.

Достатъчно е детето да се следи от родителите в къщи, да не прекалява с антипиретици , за това сме говорили доста пъти, при включването им, болестта ще протече по-бавно...Температурата до 38 градуса не е рискова, тогава не се дават температуропонижаващи лекарства ", разясни още педиатърът.

Според доктор Тачова при този вид към момента не отчитаме постковид синдром при децата.

Тя посъветва родителите да не упорстват за хоспитализация, единствено тъй като се тормозят.

Има няколко прицелни групи от деца, за които болничното лекуване е неотложно :

" Бебета под една година , които са по-склонни да развият по-тежко болестта - те се наблюдават от персоналния доктор, като в случай че темпелатурата е под 38 градуса без други признаци е по-добре да не се води в претъпканите поликлиники.

Другите групи са:

Децата с белодробни болести, с астма, с диабет най-често 1 вид, неврологични или метаболитни болести, вродени сърдечни болести и деца със затлъстяване - т ова са застрашените групи от деца - при тях може да протече тежко болестта и да има затруднения " , разясни педиатърът-пневмолог.

Д- р Тачова посочи, че з асега клинично не се е показала картината на грипа .

Тя уточни, че имаме интерактивен указател за диагностика и лекуване на  Covid -19, който се актуализира непрестанно, , като в него има част за диагностиката и лекуването на децата:

" Горещо предлагам на сътрудниците си справочника . Аз го употребявам през телефона си и компютъра си непрестанно. Има задоволително информация в него ", добави доктор Тачова.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР