Новият регионален министър Андрей Цеков започва проверките на магистрали и

...
Новият регионален министър Андрей Цеков започва проверките на магистрали и
Коментари Харесай

Вън от инхаус схемите? Властта подгонва Велико Желев

Новият районен министър Андрей Цеков стартира инспекциите на автомагистрали и скоростни пътища в четвъртък – 31 август, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Първият тестван обект ще бъде на 10-километровия сектор от автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и пътен възел Боаза. Той беше пуснат в употреба преди локалните избори през 2019 година и към момента е в гаранция. Обектът е построен от компании на някогашния пътен началник Велико Желев, наименуван „ популярен и жилест строител “ от депутата от „ Продължаваме промяната “ Бойко Рашков, който в този момент е на мушката на властта.

Изградени от негови компании пътища също бяха обект на инспекция и от служебната власт. Служебният районен министър арх. Иван Шишков разгласи през февруари, че липсва една трета от асфалта на Северната скоростна дъга в София. Този обект също е построен от компании от орбитата на Велико Желев, което може да се промени и инхаус схемите да попаднат в ръцете на нов състезател, непосредствен до ПП-ДБ.

По една случайност брачната половинка на новия районен министър Деница Цекова също е в сладкия бизнес с пътно строителство, напомни осведомител.

Преди десетина дни Министерство на регионалното развитие шефът Андрей Цеков разгласи взетите проби по времето на арх. Шишков за негодни. Аргументът му беше, че служебното държавно управление е взимало пробите без да съблюдава одобрената методика на Института за пътища и мостове и от магистрални сектори с изтекли гаранционни периоди. Това на процедура значи, че при установена понижена дебелина на настилката, страната не може да предяви искания, обясни Цеков.

Сега се сменя методът. Пробите ще се взимат от Института по пътища и мостове, който е лицензиран за тази активност и от сектори, които са в гаранция.

Обектът на инспекцията

Сега първият обект, с който се захваща министър Цеков, е 10-километровата права сред Ябланица и Боаза на автомагистрала „ Хемус “. Пробата ще бъде взета на 5 км от Ябланица, се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.

Участъкът беше издигнат в интервала 2017 – 2019 година от обединяването „ ХВП Ябланица “ против 55 млн. лева без Данък добавена стойност. Това е много ниска цена на километър на фона на инхаус възлагането на останалите сектори от „ Хемус “, което стигна до 15 млн. лева./км, а занапред следва индексация на тази цена.

Обединението завоюва строителството на сектора сред Ябланица и Боаза след извършена социална поръчка. В него вземат участие компаниите „ Хидрострой “, „ Водстрой 98 “ и „ Пътстрой Бургас “, зад които стои Велико Желев.

Специален апарат ще замерва автомагистралата

Проверката на 10-километровия магистрален сектор ще бъде направена с лазерен профилограф на Dynatest MARK IV. Той е платен през 2008 година със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове, се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.

Апаратурата работи с лазерни сензори, мери неравностите на повърхностния пласт на пътната настилка според интернационален показател за неравности.

Профилографът се обслужва от екип от двама индивида – лидер и оператор. В действително време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

От Министерство на регионалното развитие показват, че Институтът по пътища и мостове има публикуван документ за правене на пътни проби, който е годен до 1 април 2025 година Институтът може да прави изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

Това конкретизиране на Министерство на регионалното развитие е във връзка рецензии отправени от неправителствени организации, че Институтът не е сертифициран да прави проби на пътната настилка. Това значи да вземе ядка, каквито проби бяха направени по времето на арх. Шишков от сертифицирана австрийска лаборатория.

Това явно значи, че в четвъртък само ще се прави проучване дали по пътната настилка има неравности.

Освен министър Цеков в инспекцията в ще вземат участие още заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов, както и началникът на отдел „ Обследване на пътища и градивни качества на настилките “ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов. Институтът е част от структурата на Министерство на регионалното развитие.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР