Арабският телеком Emirates Telecommunications Group, известен като Etisalat или е&“,

...
Арабският телеком Emirates Telecommunications Group, известен като Etisalat или е&“,
Коментари Харесай

Араби купуват „Нова телевизия” и „Виваком”

Арабският телеком Emirates Telecommunications Group, прочут като Etisalat или „ е& “, обмисля евентуално придобиване на източноевропейския телеком United Group в търсене на по-нататъшна агресия на непознати пазари, оповестява организация Bloomberg. United Group има в България мобилния оператор Vivacom, операторът на сателитна телевизия Bulsatcom. Собственик е и на „ Нова Броудкастинг груп “, излъчваща „ Нова тв “ и още редица телевизионни канали, радиостанции, вестник и онлайн медии.

Разискванията за придобиватето на United Group от арабския телеком са в начален стадий, прецизират източниците на Bloomberg.

Сделката може да е за 8 милиарда евро

Базираният в Абу Даби Etisalat прави оценка опцията за закупуване на United Group, обявиха пред Bloomberg източници, осведомени с проблема, като пожелаха да останат анонимни, защото информацията е конфеденциална. Според тяхната информация притежателят на United Group – BC Partners може да изиска за активите си цена от към 8 милиарда евро (8.6 милиарда долара).

BC Partners работи с консултанти, с цел да изследва опцията за продажба на United Group, като е допустимо да се появят и други претенденти, настояват източниците на Bloomberg. Официалният развой на продажба се чака да бъде разгласен този месец, прибавиха те. Обсъжданията са на ранен стадий и в последна сметка може да се стигне до продажба на бизнеса на части на няколко купувачи.

Представител на BC Partners отхвърли коментар пред Bloomberg. Говорител на „ e& “ сподели, че като листвана компания на борсата, тя осведоми пазара за всяко развиване и „ на този стадий “ не наддава за United Group.

Арабският телеком към този момент има благосъстоятелност на българския пазар

Миналата година „ е& “ закупи контролния пакет от активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия. PPF Group e благосъстоятелност на фамилията на починалия чешки милиардер Петр Келнер. Освен това „ е& “ има и забележителен дял в записаната в Лондон Vodafone Group Plc. Главният изпълнителен шеф на арабската компания Хатем Дауидар, се причисли към борда на Vodafone през февруари.

В момента арабската компания към този момент има благосъстоятелност и в различен телеком, опериращ в България – Yettel посредством упоменатата договорка с PPF Group. През февруари тази година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи абсолютно и неотложно придобиване на едноличен надзор над притежателя на „ Йеттел България “ от записаната в Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group.

В елементи, арабската компания закупи 50 % плюс една акция от записаното в Нидерландия сдружение „ Пи Пи Еф Телеком Груп “ Б.В. (PPF Telecom Group B.V.), което е част от PPF Group.

Кой е продавачът?

BC Partners закупи United Group през 2019 година от частната капиталова компания KKR & Co.

Миналата година инфраструктурното поделение Tawal на телекома от Саудитска Арабия – Saudi Telecom Co. се съгласи да купи портфолио от активи на кули от United Group за 1.22 милиарда евро.

United Group развива активност в Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Тя е разширила активността си и в страни от Европейския съюз като България и Гърция, напомня Bloomberg, базирайки се на уеб страницата на компанията.

Източник: narod.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР