Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва днес, но

...
Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва днес, но
Коментари Харесай

Армения се трансформира в парламентарна република

Новият президент на Армения Армен Саркисян постави клетва през днешния ден, само че властта се чака да остане в ръцете на неговия предходник, защото някогашната руска република минава към парламентарна форма на ръководство, отбелязва " Франс прес ".

Бившият дипломат във Англия постави клетва за встъпването си в служба по време на изключително съвещание на Народното събрание, като дясната му ръка беше положена върху ръкопис на Новия завет от VII в., както и върху арменската конституция.

64-годишният Саркисян по-късно беше блажен от патриарха на Арменската православна черква.

Встъпването в служба на Армен Саркисян разрешава противоречивите промени на Конституцията от 2015 година да влязат в действие, трансформирайки страната в парламентарна република със мощен министър председател.

Политическата смяна беше инициирана от отиващия си президент Серж Саркисян, който няма роднинска връзка с новия държавен глава, и беше утвърдена на референдум, като 63% от гласоподавателите поддържаха измененията.

Критиците на 63-годишния Серж Саркисян настояват, че промените имат за цел да засилят властта му като нов министър председател.

Управляващата партия отбрани промяната като стъпка, целяща подсилване на демокрацията на кавказката страна и ориентирана към възстановяване на салдото сред законодателната и изпълнителната власт.

Но опозицията се оплака от всеобщи нарушавания в изборните секции по време на референдума, който се организира през декември 2015 година, което накара хиляди хора да стачкуват.

Наложен от Републиканската партия, Армен Саркисян беше единственият претендент за към този момент най-вече церемониалния президентски пост.

Избран на 2 март от Народното събрание за един 7-годишен мандат, президентът се чака главно да утвърждава решенията на премиера.

Съгласно новото законодателство той не е част от Съвета за сигурност на страната.

Бивш професор по физика, Армен Саркисян за малко беше министър председател през 1990-те години. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР