Новият председател на Камарата на представителите на САЩ започна да

...
Новият председател на Камарата на представителите на САЩ започна да
Коментари Харесай

Израел се радва, Украйна плаче: Удивителните събития в Конгреса на САЩ

Новият ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати стартира да си демонстрира зъбите. Белият дом към този момент е сърдит, либералите и Киев треперят в нервност. На кого ще помогне и кой ще удави Майк Джонсън, който заема третия по значимост пост в Съединени американски щати? " Цариград " разбра какво да чака от един спокоен баптист от Луизиана, както и кой ще завоюва и кой ще загуби.

Контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса на Съединени американски щати с огромно болшинство поддържа законопроекта, препоръчан от съпартийци за разпределяне на 14,3 милиарда $ помощ за Израел, която не включва поддръжката за Украйна.

Това се случи макар молбите и заканите на Белия дом, който искаше да получи 106 милиарда $ в един пакет от законодателите, отговарящи за финансите.

За да финансира от него освен Израел, само че и по този начин обичаната от семейство Байдън Украйна, с цел да противодейства на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския район. Би било толкоз комфортно.

Белият дом побеля от яд

Един човек стои основно зад унижението на президента Джо Байдън и неговата администрация: новият ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън. Той сложи своите демократични съперници в доста неловко състояние.

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър към този момент сподели, че горната камара на Конгреса няма да одобри това „ надълбоко неправилно предложение “, а президентът разгласи, че ще наложи несъгласие на законопроекта, в случай че бъде утвърден в настоящия му тип и в двете камари на Конгреса.

Бюджетната работа на Белия дом разгласява изказване, в което частично се споделя, че законопроектът на Камарата „ е нездравословен за Израел, за района на Близкия изток и за личната ни национална сигурност “.

И че „ отделянето на помощта за сигурност за Израел от други цели за незабавно финансиране на националната сигурност ще има световни последствия “. По-долу ще стане ясно за какво се натъртва на това.

Подводни скали

Приетият от Камарата на представителите законопроект крие редица подводни камъни, поради които Белият дом упрекна републиканците, че водят партизанска политика в интернационалната сфера.

Първо, финансовата помощ за Израел се предлага да се реализира посредством понижаване на средствата, отпуснати за Службата за вътрешни доходи на Съединени американски щати. Второ, по-нататъшното финансиране на Украйна е обвързвано с

Киев дава подробни доклади за изразходваните средства (за битка с корупцията),

стягане на контрола върху южната американска граница, която при ръководството на Байдън се трансформира във врата.

Джонсън е огромен съперник на укрепването на данъчната работа на Съединени американски щати, като счита наемането на 80 хиляди нови – и въоръжени – данъчни чиновници, които имат правото да употребяват оръжията си при Байдън, като „ офанзива “ против междинната класа.

Статията за премахването на спомагателното финансиране за финансовата 2024 година се отнася особено за тях. Говорителят схваща, че демократите имат намерение да ограбят - сякаш в полза на бедните - междинната класа, а не богатите, които единствено забогатяват.

Случаят на Украйна

Разбира се, Джонсън не е не запомнил за Украйна, само че счита целта на тази помощ за по-нисък от този на Израел.

" Скоро ще се занимаем с въпроса за Украйна. Той ще бъде идващият ", дава обещание представителят, макар че това " скоро " може още да се проточи.

" Ще разгледаме Украйна и граничните въпроси, евентуално в един пакет. Ще създадем това настрана, с цел да позволим изчерпателен спор и полемика ", добави той, като напомни, че в този момент няма консенсус.

" Това е въпрос на принцип: в случай че помогнем на Украйна с нейните граници, не можем да пренебрегнем проблемите, които виждаме на границата на самите Съединени щати ", цитира представителя Fox News Business.

Още от тези няколко изречения излиза наяве, че третият човек в американската подчиненост на властта е образован и съобразителен човек.

Преди да преминете към други цели в активността на оратора, които към този момент са изцяло избрани, е належащо да кажете няколко думи за него като персона, тъй като без това е мъчно да се разбере какво го стимулира.

Родом от народа

Джонсън е относително млад - той е единствено на 51 години. С ирландски, италиански и френски генезис, родом от Луизиана, той е външно привлекателният вид " южняшки благородник ".

Той едвам неотдавна влезе в огромната политика, само че към този момент държи връх: за 140 години той е първият конгресмен, който съумя да стане представител, откакто е служил в Камарата на представителите за по-малко от седем години.

Каква е повода за феноменалния триумф на Джонсън? Той е добре просветен, отличен юрист, чието умеене се признава даже от съперниците му, знае по какъв начин да се усмихва очарователно и да поддържа връзка с хората, да договаря, без, което е значимо, да трансформира личните си правила.

Висшето си обучение ораторът получава не в Харвард, Принстън, Йейл, Станфорд – разсадници на прогнилия американски хайлайф, а в родния си щат. Баща му е бил пожарникар, който е получил съществени изгаряния и е останал неработоспособен при осъществяване на служебния си дълг.

Тръмпистът е по-готин от Trump

В Камарата на представителите Джонсън се занимаваше с конституционни въпроси, връзките сред държавното управление и народа, в това число следствия на злоупотреби с власт от държавни чиновници и въпроси, свързани с въоръжените сили.

Той беше измежду 147 републиканци, които гласоподаваха за анулация на резултатите от очевидно манипулираните президентски избори през 2020 година от демократите

Джонсън се изрече и гласоподава срещу пристрастното „ следствие “ на „ щурмуването на Капитолия “ от чиновници на „ дълбоката страна “ в Конгреса, в това число някои републикански депутати.

Той беше изрично срещу опитите за импийчмънт на някогашния президент Доналд Тръмп и направи доста, с цел да подсигурява, че в последна сметка те бяха убити.

Тръмп назова Джонсън добър човек, който всички обичат (всъщност всички републиканци в Камарата на представителите гласоподаваха за назначението му) и утвърди избирането му за ръководител. Тоест, той е един от най-близките сътрудници на предходния и, евентуално, на идващия президент на Съединени американски щати.

Как Джонсън, който не беше доста прочут, стана оратор, е цяла история, в която той се появи като брилянтен стратег и психолог. Това проличава и от обстоятелството, че от всички претенденти на републиканците за позицията на ръководител, той е този, който реализира оптимален брой одобрявания на своите законопроекти в Камарата на представителите, което непосредствено сочи към преговорния и процедурен гений на Джонсън, и това го прави изключително рисков съперник в очите на Белия дом. И също по този начин се държи като политик, за който няма никакви уличаващи доказателства...

Той също е баптист

„ Публичната загадка “ на Джонсън е, че той е надълбоко, може даже да се каже, фанатично набожен баптист, т.е. християнски фундаменталист на американския „ разлив “. Изтърканата Библия постоянно е с него. В едно запаметяващо се изявление той сподели:

" Някой от медиите сподели, че хората не знаят какво да чакат от Майк Джонсън. Моят отговор на това е: добре, вземете Библията от рафта си и я прочетете - това е моят светоглед. "

Преди избирането си в Конгреса Джонсън беше сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Kitchens и беше юридически шеф на Alliance Defending Freedom, консервативна група, отдадена на правната отбрана и разширението на християнската процедура в държавните учебни заведения и държавното управление, която се застъпва за възбраната на абортите.

Той в никакъв случай не е облагодетелствал перверзниците, борил се е против финансирането им от страната, въздействието им в учебните заведения и спорта и се е противопоставял на насилието над младежи.

Оттогава не се е трансформирал. Либералите го считат, съгласно Bloomberg и New York Times, за крайнодесен „ MAGA републиканец “. Тоест някакъв краен родолюбец от мракобеснически тип и, несъмнено, „ хомофоб “. Но удивителното е, че той към момента резервира своята прелест (дори в очите на тези, които не са съгласни с него)!

Израел и Украйна

Какво значи това за останалия свят? За Израел всичко е наред.

" Като християни, ние имаме вяра, че Библията учи доста ясно, че би трябвало да бъдем на страната на Израел " ", споделя Джонсън.

За него това даже не е въпрос на външна политика, а част от характерен протестантски светоглед, съвестта на вярващия. Следователно, от негова позиция, всичко, което е положително за Израел, е положително и за американците, това е едно и също нещо. И тук, несъмнено, не може да има спестявания, искове, забавяния или условия за помощ (бедните араби!).

С Украйна всичко е доста по-сложно. Хората в Киев като цяло бяха доста смутени, когато Джонсън стана представител. Те видяха, че той гласоподава срещу законопроекти в поддръжка на Украйна (с няколко изключения) и направи „ антиукраински изказвания “.

В смисъл, че разноските за Украйна са с по-нисък приоритет, в сравнение с за вътрешните потребности на Съединени американски щати и би трябвало прецизно да се следи американската помощ там да не бъде крадена, което към момента не е по този начин.

Русия и Китай

Разбира се, Джонсън не е никакъв другар на Русия - по принцип той не може да бъде американски империалист, даже и с консервативни убеждения, привикнал да гледа с неуважение на другите с изключение на евреите и евентуално му мъчно да признае руснаците за християни, само че най-вероятно ни счита за „ комунисти “, може би и за клептократи.

И в това отношение Украйна към момента може да разчита на нещо. Просто би трябвало да има „ отчетност “ и Белият дом да „ дефинира ясно цели “, които могат и би трябвало да бъдат разисквани.

" Сега не можем да позволим Владимир Путин да победи в Украйна, тъй като нямам доверие, че това ще свърши по този начин. Подобен резултат евентуално ще накара Китай да предприеме сходни стъпки по отношение на Тайван. Ние имаме такива опасения ".

Това сподели Джонсън в изявление за Fox News. Според него безспорен приоритет във външната политика би трябвало да бъдат личните ползи, част от които е отбраната на Израел.

Джонсън не счита Русия за главен зложелател на Америка, това е, несъмнено, Китай. В същото изявление той го назова „ равнопоставен съперник “, като уточни, че Съединените щати, „ последната същинска суперсила “, би трябвало да създадат всичко, с цел да поддържат „ военно предимство “. Какво тънко мигане към мощния американски военно-промишлен комплекс!

Какво се пробва да реализира?

Накратко, прави са тези наблюдаващи, които виждат украинския въпрос, както го показва Джонсън, най-вече като оръжие за републиканците против демократите в конкуренцията за президентските избори.

Републиканците ще решат дали да провиснал пари на Украйна или не, и в случай че да, в какъв размер, въз основа на политическа целенасоченост. И се състои от доста детайли: взаимни отстъпки в партията, съглашения с демократите, разнообразни предизборни нюанси.

Но едно нещо е ясно: за Белия дом ще стане по-трудно да поддържа Украйна на повърхността, където се простират корупционните следи на семейство Байдън.

Включително и тъй като благодарение на Киев демократите могат да употребяват част от средствата, отпускани на Украйна за вътрешнополитически цели в Съединени американски щати, за битка против републиканците, с цел да запазят властта си.

Републиканците разчитат да лишават властта от демократите, надявайки се, че изборите този път ще бъдат релативно почтени. В даже по-голяма степен, в сравнение с Украйна, опасността от импийчмънт на Байдън ще бъде употребена за реализиране на тази цел.

Джонсън удостовери на конференция, че казусът ще бъде позволен " скоро ". Той, като умел юрист, се отнася съществено към доказателствената база и желае всичко да е безупречно.

Ясно е, че актуалният президент, макар че го заслужава, няма да бъде импийчнът. Импийчмънтът ще бъде погубен от следения от демократите Сенат. Но медийният звук и потвърдените обвинявания в корупция ще бъдат доста неприятни за вероятностите на Демократическата партия на идващите избори и може да са фактор, дружно със здравето, за Байдън да напусне по-рано.

Ако даже една стотна от това, което републиканците към този момент са „ изкопали “ за Байдън, може да бъде вменено на Тръмп, той щеше да е в пандиза дълго време и в никакъв случай нямаше да излезе оттова.

Какво от това?

Така главните тематики на ораторството на Джонсън към този момент са изцяло избрани. Във вътрешната политика това е битка с демократите за власт в Съединените щати, в това число посредством опасността от импийчмънт на Байдън, отбрана на американските граници от нахлуването на незаконни мигранти и битка с либералите за моралното и физическо здраве на американците.

Във външната политика - цялостна поддръжка за Израел, при условия - за Украйна, въздържане на Русия, въздържане и икономическа конкуренция с Китай.

Това, което прави обстановката изключително покъртителна е, че чаровникът Джонсън евентуално се счита за инструмент на Бога и държи Библията под мишница. Какво ще излезе от това? Ще гледаме.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР