Новият, осми пакет санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще

...
Новият, осми пакет санкции на ЕС срещу Русия вероятно ще
Коментари Харесай

ЕС приема новите санкции срещу Русия до дни

Новият, осми пакет наказания на Европейски Съюз против Русия евентуално ще бъде признат още тази седмица, преди неофициалната среща на 6 октомври на европейските ръководители в Прага.

Това оповестиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Посланиците на страните членки са покрай единодушие да дадат зелена светлина на пакета. Много от несъгласията сред обособените страни са изгладени.

Все още не е ясно дали в новия пакет ще влезе и възбраната за импорт на диаманти от Русия. Една страна се съпротивлява, споделиха нашите източници. Те не загатнаха име. Но съгласно осведомени става дуза за Белгия. Съпротивата й не е инцидентна – в Антверпен се намира най-голямата диамантена борса в света.

Същата страна в този момент упорства да не бъде забраняван и вносът на съветска стомана, допълниха дипломатите.

Някои страни членки от Южна Европа не са съгласни с цялостното прекъсване на транспорта на съветски артикули с кораби, допълниха събеседниците ни. Макар да не назоваха страни, става дума най-много за Гърция и в по-малка степен за Кипър.

При всички положения по голяма част от тематиките е реализирано единодушие. Днес ще има нова среща на посланиците. Точно те би трябвало да дадат зелена светлина за приемането на новите наказания.

Мерките би трябвало да бъдат утвърдени на писмена процедура от страните членки,след което ще бъдат оповестени в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влязат незабавно в действие. Надеждата е това да се случи преди неофициалната среща на върха на Европейски Съюз в петък.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР