Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото

...
Новият министър-председател на Франция Габриел Атал обяви състава на новото
Коментари Харесай

Бивш партньор на премиера Габриел Атал ще е външен министър на Франция


Новият министър-председател на Франция Габриел Атал разгласи състава на новото държавно управление .

Това заяви Агенция Франс Прес.

Стефан Сежурне, който в миналото е бил в гражданско партньорство с премиера Габриел Атал, е назначен за нов външен министър на Франция на мястото на Катрин Колона .

" По рекомендация на министър-председателя бях назначен за министър на Европа и външните работи от президента на републиката.

Оценявам високо оказаната ми чест. Тя е голяма.

Ще се стремя да предам на света неповторимия глас на нашата страна ". Това написа в обществената мрежа Х Стефан Сежурне.

Той заемаше длъжността общоприет секретар на партията на френския президент Еманюел Макрон - " Ренесанс " преди да бъде определен за европейски народен представител.

Освен това няколко членове от бившето правителство  резервират на постовете си , в това число твърдолинейният министър на вътрешните работи Жералд Дарманин и спореният министър на правораздаването Ерик Дюпон-Морети.

Останалите " остарели фрагменти " са Бруно льо Мер като министър на финансите, а Себастиан Лекорну също остава министър на защитата.

Приска Тевено, доскорошен заместник-министър на младежта, е назначена за представител на държавното управление.
 Атал към този момент работи по съставянето на ново държавно управление на Франция
Атал към този момент работи по съставянето на ново държавно управление на Франция

Очаква се ротациите да станат ясни до края на седмицата

Френският президент Еманюел Макрон притегли и някогашния министър на Никола Саркози Рашида Дати в новото си държавно управление . Това е неочакван ход, който в допълнение ще отслаби консервативните му съперници и ще покаже желанието му да внесе политически опит в кабинета си , разяснява " Ройтерс ".

Рашида Дати, ярка някогашна министърка на правораздаването, която се радва на огромно самопризнание във Франция, беше назначена за министър на културата в новото държавно управление на Макрон .

58-годишната Дати, която има непретенциозен северноафрикански генезис, до момента оглавяваше консервативната съпротива в парижкото кметство, което значи, че Макрон отстрани и един от евентуалните си противници в битката за кметския пост в Париж, който сега е в ръцете на социалистите.
 Франция има своя най-млад министър-председател
Франция има своя най-млад министър-председател

34-годишният Габриел Атал е най-младият министър председател на страната

" Това е голям политически прелом, никой не го е очаквал ", съобщи някогашният министър на културата на Саркози Розелин Башело в ефира на телевизия BFM. " Тя е извънредно борбена, известна е и се харесва на елементарните хора . "

С привличането на огромно име от редиците на консерваторите Макрон се отдалечава от досегашната наклонност да слага технократи в кабинета и демонстрира, че президентът се готви за политическа борба преди изборите за Европейски парламент през юни.

Правителството му в този момент също по този начин клони още по-ясно вдясно, което е още един знак, че той желае да се изправи против възраждащата се последна десница на изборите единствено след пет месеца .
 Френският министър председател подаде оставка
Френският министър председател подаде оставка

Очаква се президентът да разгласи ново държавно управление

Според френската система президентът дефинира общата политика, до момента в който министър-председателят дава отговор за избора на кабинет и за ежедневното ръководство на държавното управление. Атал е най-младият министър-председател в историята на страната и първият министър председател на Франция, който е открит гей .

Припомняме, че до назначението на Габриел Атал се стигна, откакто френският.

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически рецесии, провокирани от оспорваните и.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР