Новият екип на министерството на икономиката и индустрията извежда като

...
Новият екип на министерството на икономиката и индустрията извежда като
Коментари Харесай

Вицепремиерът Нинова: Защитата на потребителите става приоритет

Новият екип на министерството на стопанската система и промишлеността извежда като собствен приоритет отбраната на потребителите, съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова пред парламентарната икономическа комисия, където тя показа бюджета на ведомството за тази година.

" През последните години България резервира непоклатимост на икономическата среда, само че рецесията от КОВИД-19 се отрази отрицателно и на някои стопански процеси. Според прогнозата на Министерството на финансите растежът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година се чака да бъде 4,8%, който е движен от вложенията. В цялостния бюджет обществените вложения се усилват съвсем двойно - от 2,9% на 4,8% от Брутният вътрешен продукт ", сподели Нинова.

По думите й тази държавна политика се чака да бъде допълнена и от средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност. " Нашата позиция е за повече директна помощ към българския бизнес в Плана за възобновяване и резистентност ", безапелационна бе тя. По отношение на макроикономическите индикатори Нинова изясни, че България е на 17-о място по Брутният вътрешен продукт измежду страните в Европейския съюз и е малко над междинното за Европейски Съюз. " Очакванията на Европейската комисия за българската стопанска система са за засилено потребителско търсене, растеж на заплатите и растеж на износа ", съобщи тя, като добави, че все пак прогнозите за нарастването на стопанската система при тях са по-консервативни.

Според вицепремиера напъните на държавното управление са ориентирани към съществени ограничения за подкрепяне на българската стопанска система поради повишението на цените, включително и на електрическата енергия и енергоизточниците.

Конкретно в Министерството на стопанската система и промишлеността имаме няколко значими целта, които ще изпълняваме в 9 бюджетни стратегии, разясни Нинова. За облекчение на регулациите и опростяване на процедурите по даване на административни услуги от бюджета са планувани 3 914 800 лева За поощряване на дребните и междинни предприятия на промишлеността са отредени 1 141 200 лева Закрилата на обектите на индустриална благосъстоятелност ще може да разчита на 3 758 500 лева от държавния бюджет.

Ще бъде усъвършенствана и инфраструктурата по качеството в поддръжка развиването на стопанската система.

895 500 лева ще бъдат отделени за възстановяване на опциите за присъединяване в единния европейския пазар.

В бюджета са планувани 41 176 600 лева за преструктуриране и дейно ръководство на държавната благосъстоятелност.

Програмата за отбрана на потребителите, която става приоритет, ще бъде финансирана с 5 791 800 лева " Новият екип на Министерството на стопанската система и промишлеността изрично я извеждаме като предпочитана политика ", съобщи Нинова и добави, че към този момент е подготвен Законът за колекторските компании. Тя напомни редицата ограничения за отбрана на потребителите, които бяха подхванати, като оспореното желание на операторите за двойно увеличение на цените на мобилните услуги, което беше нелегално. За реализация на експортния капацитет и присъединяване в комерсиалната политика на Европейския Съюз в бюджета на министерството са избрани 13 781 200 лева, а бюджетната стратегия за администрацията ще може да разчита на 9 164 200 лева " Според бюджета, който сме планували, Държавното дружество ще обследва 384 язовира, за планиране са 100 язовира, за настоящ ремонт - 130 язовира и за главен ремонт - 15 язовира ", изясни Корнелия Нинова.

Тя добави, че Държавната петролна компания ще бъде закрита, а законопроектът за това ще бъде скоро импортиран в Народното събрание. Закриването на Държавната петролна компания е записано в съдружното съглашение на ръководещите четири партии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР