През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите

...
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите
Коментари Харесай

НАП откри над 20 млн. лв. неплатени данъци от търговията в интернет

През 2023 година Национална агенция за приходите е стартирала 989 проверки на продажбите в интернет и вследствие на завършилите през годината 842 проверки са разкрити в допълнение данъчни и осигурителни отговорности за 22,618 млн. лв.. Други 4,5 млн. лева са платени непринудено с корекции в данъчните заявления в резултат на инспекциите. Това излиза наяве от доклада на Национална агенция за приходите за активността й през предходната година.

Информация кой какви приходи от продажби в интернет е осъществил, приходната организация получава от куриерските компании въз основата на изпратени пощенски колета с натрапен платеж. Именно тези суми Национална агенция за приходите показва в авансово попълнените данъчни заявления. Ако става въпрос за продажба на персонално имущество и движимости, закупени за персонално прилагане, то получените приходи са необлагаеми и би трябвало да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна акция 9266 физически лица са удостоверили приходите от продажби в интернет в авансово попълнените данъчни заявления. Общата сума на заявената данъчна основа е в размер на 27,763 млн. лева, а размерът на налога – 3,667 млн. лева

Приходната организация е провела три телефонни акции през 2023 година, като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са правили комерсиална активност в интернет, само че осъществените приходи не са декларирани. В резултат на това 2064 жители са подали нови или коригиращи заявления, като са оповестили облагаем приход за малко над 18 млн. лева, а дължимият налог е 1,6 млн. лева На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат непринудено данъчни заявления, са предоставени контролни производства.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР