Новите правила, по които е станал изборът на членовете на

...
Новите правила, по които е станал изборът на членовете на
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Изборът на парламентарната квота във ВСС беше прозрачен

Новите правила, по които е станал изборът на членовете на парламентарната квота на Висш съдебен съвет, са гаранция за бистрота и оправдаване на публичните упования. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той уточни, че депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова не е давала знаци за синхронизирано гласоподаване по време на избора в пленарна зала, а просто техническите устройва не са сработили и депутатите са вдигали ръце.

Широкото болшинство, което рекомендациите на венецианската комисия изискват, е дало опция всички да се изберат по избрани критерии и няма по какъв начин болшинството, излъчващо 11 души, да бъде упрекнат, че желае да има свои представители във Висш съдебен съвет.

„ Каквото и да създадем постоянно ще бъдем укорявани. Соня Найденова беше от квотата на Народното събрание, а Ясен Тодоров беше определен също от квотата. И двамата имат противоречия”, даде образец Цветанов. За него добър сигнал са и търканията сред Сотир Цацаров и Лозан Панов.

Според него обществото не се интересува от заплатите и командировките им, а чака да разбере какви промени ще има. „ Избрали сме ги на база професионалните им качества. Чапкънова да вземем за пример работеше по най-тежкото дело в страната – Сарафово и има още куп разкрити закононарушения. Но ние се фокусираме върху очилата на Дукова”, уточни Цветанов.

Днес ГЕРБ и Патриотите ще вземат решение проблемите в обединението на политически съвет. Цветанов и премиера Бойко Борисов ще се срещнат с тримата представители на Патриотите и ще обсъдят търканията, зародили в последният месец и половина.

По тематиката за връзките с президентската институция Цветанов съобщи, че анкетната комисия за изтребителите се е възприела като обслужване на ползи, а от ГЕРБ са желали „ да изчистят подозренията на обществото”.

По думите му сегашният държавен глава Румен Радев два пъти е сменил позицията си за това кои изтребители са най-хубавият вид за пазаруване, а преди да стане претендент за президент е бил признат спомагателен критерии за избора – примерна скица за разплащане. Чрез този критерии се дисквалифицират съответни претенденти и се лимитира опцията да има диалози с всички участващи в състезанието.

Свалянето на доверието на ГЕРБ от кмета на Хасково Добри Беливанов Цветанов изясни с думите, че общината е можела да направи доста повече в инфраструктурните планове. Той уточни, че се случват неточности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР