Новите болни от СПИН през тази година в Пловдивска област

...
Новите болни от СПИН през тази година в Пловдивска област
Коментари Харесай

32-ма в Пловдив се заразиха със СПИН, ето как ги лекуват

Новите заболели от СПИН през тази година в Пловдивска област са 32, оповестиха от УМБАЛ " Свети Георги ". Заедно с тях сега броят на ХИВ позитивните от Пловдив и региона, които се лекуват и наблюдават в Инфекциозна клиника, са 206.

Иначе в Сектора за пациенти със СПИН от разкриването му през 2006 до момента са регистрирани над 600 души. Месечно лекуването на един пациент възлиза сред 900 и 2000 лева Терапията е безвъзмездна за пациентите и се поема от Министерството на здравеопазването. Съвременното антиретровирусно лекуване обезпечава бърза и трайна вирусна супресия, тъй че вирусът не се открива в кръвта. Това подсигурява закъснение на прогресията на инфекцията, обезпечава високо качество на живот на ХИВ инфектираните и дълготрайност на живота, близка до тази на неинфектираните. Нещо доста значимо - в случай че пациентът е с неоткриваем вирус в кръвта, той не е инфектиран.

Прилагането на антиретровирусната терапия и придържането към нея е извънредно значимо за ХИВ инфектираните и за публичното здраве. Лабораториите по микробиология, имунология и вирусология на УМБАЛ „ Св. Георги ” - Пловдив вземат участие в първия скриниращ стадий на диагностиката на ХИВ, в имунологичното следене на болните, както и в диагностициране на инфекциозните затруднения на болестта и неговото лекуване. Катедрата по микробиология и имунология прави в границите на одобрените стратегии образование по проблемите на ХИВ и СПИН на студенти-магистри (медици, дентални медици, фармацевти) и бакалаври, на специализанти и докторанти.

„ На 1 декември дано още веднъж си напомним, че би трябвало да продължаваме да участваме интензивно и отговорно в информираността, диагностиката, лекуването и ограничението на разпространяването на инфекцията, както и да бъдем съпричастни към проблемите на хората, живеещи с ХИВ/СПИН ”, приканват от Катедра микробиология и имунология на МУ - Пловдив и лаборатории по микробиология, имунология и вирусология при УМБАЛ „ Св. Георги ” - Пловдив. Медицински университет - Пловдив се включва в огромната акция против СПИН тази година. 1 декември е Международният ден за битка със СПИН. Кампанията има за цел непрестанно да покачва информираността на обществото за заболяването и самодейностите за нейното ограничение.

„ По рекомендации на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) в международен мащаб са налице 4 съществени провокации във връзка с битката с ХИВ: възстановяване и увеличение на тестването и диагностиката, обезпечаване на по-добър достъп до лекуване, обезпечаване на вирусен надзор при лекуваните и справяне с продължаващата стигма по отношение на ХИВ позитивните ”, заяви проф. доктор Мариана Мурджева, която е началник на Катедра „ Микробиология и имунология ” и зам.-ректор по Международно съдействие и планова активност на МУ-Пловдив.

По данни на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИН ” при здравното министерство, новите случаи у нас към началото на октомври 2018 година са 161, с което общият брой ХИВ серопозитивни към този миг е 1460 души. От тях 1334 се наблюдават в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора и получават модерна комбинирана антиретровирусна терапия. Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е неведнъж по-голям от този на инфектираните дами, като 90% са инфектирани по полов път. При 35% е открит хетеросексуален контакт, при 53% - хомо/бисексуален; 11% са се заразили посредством инжекционна приложимост на опиати. Единични са случаите на отвесна трансмисия, от майка на дете, най-вече по време на раждане. Броят на новорегистрираните мъже е близо 4 пъти по-голям от броя на дамите. Около 30% от новите случаи през 2018 година с ХИВ зараза са във възрастовата група 30-39 година В България публично записаните лица, инфектирани с ХИВ, са близо 3000, като това са 66% от инфектираните.

През март 2017 година Министерство на здравеопазването одобри нова Национална стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции в България с небосвод 2020 година Благодарение на дейностите по нея България е страна с ниско разпространяване на ХИВ в общото население. По данни от Европейския център за надзор на болесттите новорегистрираните случаи на ХИВ у нас за 2015 година съставляват 3,1 на 100 000 население, по отношение на периодичност на разпространяване на нови случаи 5,8 на 100 000 за Европейския съюз.

Тези достижения бяха вероятни и с помощта на Програмата по предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд. В страната бяха въведени превантивни услуги измежду най-уязвимите във връзка с ХИВ групи посредством създаване на нископрагови центрове и мрежи от подготвени екипи на неправителствени организации. Създадоха се условия за възстановяване на надзора върху развиването на ХИВ епидемията. Благодарение на тази стратегия се финансираха действия, които дават нископрагови услуги измежду инжекционно-употребяващите опиати, което способства за понижаване на разпространяването на ХИВ измежду тази група от 46% през 2008 година до 12% през 2016 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР