Нови вид измама в социалните мрежи - киберпрестъпници крадат профили

...
Нови вид измама в социалните мрежи - киберпрестъпници крадат профили
Коментари Харесай

Киберпрестъпници крадат профили в социалните мрежи и искат пари от жертвите си

Нови тип машинация в обществените мрежи - киберпрестъпници крадат профили и пращат жертвите си в офиси за парични преводи, откъдето сумите отиват в онлайн казина. Зачестилите случаи накараха хора от Благоевград и Кюстендил да изразят терзанията си и да дадат публичност на измамата.

Силвия Стоименова се подлъгва да отговори на известие, че нейни фотоси се популяризират в интернет. Онлайн измамникът има една цел - да смени паролата на профила, като желае достъп до фиктивен код, който се получава на мобилния телефон.

" Една жена ми написа: Твои фотоси се качват в една група и се пишат нелепости. И аз оттова се тормозих и попитах: Каква е тази група. За да схванеш групата би трябвало да ми изпратиш код. Съответно ми желае телефонния номер. Дадох го и оттова влиза в моя имейл ", описа Силвия Стоименова, пострадала.

А оттова индивидът зад схемата получава достъп до всичките ѝ другари.

" Започва да желае някой да заплати в офис за парични преводи. И който се хване ", споделя още Силвия Стоименова.

Друга пострадала получава известие от сякаш нейна другарка, че желае да направи изненада. И я моли да преведе 230 лв..

- Отидох, преведох парите и по-късно стартира - да ти изпратя още един код, така и така си там, няма кой да пази децата, и по този начин.

Специалистите изясняват, че тази скица не е нова, само че измамите са мъчно проследими. А хората с откраднати профили се сблъскват с редица компликации.

" Преди единствено година същата машинация беше използвана доста постоянно от киберпрестъпници да се заплащат електронни игри или ваучери за мобилни телефони. Те пишат в платформи, които не се намират на територията на България. За да получат управляващите достъп до тези измамници, е една доста дълга и комплицирана процедура, а ние имаме предел на същественост, който не разрешават да се заведе разследване под някакви избрани суми ", сподели Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

- Аз бях хакната на 6 март, на 7-ми подадохме тъжба в прокуратурата, след това в София, само че към момента нямаме отговори.

Две стъпки могат да ни спасят от такива измами.

" Да се обадят на приятеля по телефона и да питат дали той е източникът на тази информация. Второ е да пуснат двуфакторната идентификация с утвърждение от своя телефон ", добави Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

В полицията в Кюстендил към този момент има постъпили сигнали.

По тематиката работиха: Владислава Миланова, Виолета Русенова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР