Нови разногласия назряват в кабинета на министър-председателката Джорджа Мелони след

...
Нови разногласия назряват в кабинета на министър-председателката Джорджа Мелони след
Коментари Харесай

Смъртта на Берлускони изправя управляващата коалиция в Италия пред предизвикателства

Нови различия назряват в кабинета на министър-председателката Джорджа Мелони след гибелта на 86-годишния Берлускони, който беше водач на партия " Форца Италия " ( " Напред, Италия " ). Берлускони беше считан за медиатор и примирител в ръководещата в Рим дясна коалиция.

" Със сигурност в този момент ще бъде по-трудно, тъй като той умееше да реализира общо единодушие и да сближава позициите ", сподели Матео Салвини, вицепремиер и водач на дясната популистка партия " Лига ".

Политическата мощ на Салвини е доста по-малък сътрудник в обединението спрямо партията на Мелони " Италиански братя " и в това време малко по-голям от учредената от Берлускони и ръководена от него до неотдавна ФИ.

Помолена да разяснява дали без Берлускони заварката сред партиите в обединението ще се резервира и няма да избухнат несъгласия сред тях, Мелони отговори в ефира на телевизия " Канале 5 " с думите " изискуем това на него ".

Но това няма да е елементарно.

" Той беше заварката, моторът и най-опитният сред нас ", сподели Мелони.

Тя призна, че опцията да се обърне към Берлускони - който беше министър председател на четири пъти сред 1994 и 2011 година - за съвет, е била успокояваща за нея.

Сега Мелони ще би трябвало да се оправя без тогавашния си наставник, а може би скоро и без самата ФИ.

" Едно е ясно: въпросът е какво бъдеще има ФИ без Берлускони и какъв брой ще просъществува без него ", сподели Нино Галети, началник на представителството в Рим на немската политическа фондация " Конрад Аденауер ". От години партията страда от отлив на гласоподаватели и депутати, а напоследък единствената причина тя да не се разпадне беше Берлускони, с помощта на харизмата му и към момента живия спомен за предходните му триумфи.

Галети сподели за ДПА, че планува два вероятни развоя: единият е италианският външен министър Антонио Таяни да успее да избави партията най-малко към този момент.

" Или пък ФИ ще се разпадне скоропостижно вследствие на всеобщо бягство на депутатите ѝ към други партии. Вероятно ще остане някакво твърдо ядро, само че то ще става все по-незначително политически ", съобщи Галети.

Ако партията на Берлускони се разпадне, Мелони би могла да завоюва от това, ако успее да притегли гласоподавателите на ФИ към идеята на " Италиански братя ". Шансовете са положителни: на последните парламентарни избори тя лиши значителен брой гласове от ФИ.

Превод: Владимир Сахатчиев/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР