Нови промени в оценяването на матурите направи МОН.Максималният брой точки

...
Нови промени в оценяването на матурите направи МОН.Максималният брой точки
Коментари Харесай

Ново 20 с матурите. Точки вместо оценки

Нови промени в оценяването на матурите направи МОН.Максималният брой точки при всички изпити от националното външно оценяване (НВО) след IV, VII и X клас става 100. Оценките в удостоверенията ще бъдат записвани в точки, а за IV клас и приравнявани към оценки по шестобалната система, оповестяват от МОН.

Целта на уеднаквяването на оптималния брой точки е да се улеснят учениците, родителите и учителите при преценката им доколко децата покриват условията за усвоени познания по съответните предмети. Както и до момента, точките за всяка тестова задача в границите на съответния тест ще са съобразени с познавателното ниво, спецификата и компликацията й.

В края на образователните занятия и през тази образователна година учениците от IV, VII и X клас ще положат изпити по български език и литература и по математика от националното външно оценяване. Учениците от VII клас по свое предпочитание ще могат да се явят и на изпит по непознат език, а учениците от Х клас – по непознат език и по осведомителни технологии за оценка на цифрови компетентности.

Уеднаквяването на оптималния брой точки е отразено в моделите за НВО за IV, в VII и в Х клас. В тях са препоръчани примерни задания, посредством които може да се оцени наученото по образователното наличие.

Чрез въпросите и дилемите в изпитните проби се ревизират познания и умения, усвоявани освен в последния клас, само че във всички класове от просветителния стадий.

Все по-голям дял заемат въпросите, свързани с практическо използване на наученото, и за сполучливото справяне с тях не се изисква спомагателна подготовка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР