Нови компоненти като камера, процесор и дисплей оскъпяват моделаiPhone 15

...
Нови компоненти като камера, процесор и дисплей оскъпяват моделаiPhone 15
Коментари Харесай

iPhone 15 Pro Max - колко е разликата между цена и себестойност

Нови съставни елементи като камера, процесор и екран оскъпяват модела

iPhone 15 Pro Max е най-скъпо създаваният смарт телефон на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Около смарт телефоните на Apple постоянно витае подозрението, че компанията ги продава с голяма надценка. Повод за това дават оценките за себестойността на iPhone, която по предписание е два пъти по-ниска от цената на дребно. Такъв е казусът и с новия флагман iPhone 15 Pro Max.

Себестойността на iPhone 15 Pro Max е единствено 558 щатски $, съгласно обява в японското издание Nikkei, която се базира на експертни оценки за цената на съставените елементи. Излиза, че новият топ смарт телефон на Apple е с 12% по-скъп за произвеждане от миналогодишния флагман iPhone 14 Pro Max, което естествено го прави и най-скъпият телефон на производителя от Купертино.

Но по-интересното, несъмнено – това, което вълнува необятната аудитория – е сравнението на себестойността на продукта с цената на дребно. От разликата могат да се вършат спекулации за надценката, с която Apple продава своите смарт телефони. Равносметката е, е че сумарната цена на съставените елементи на iPhone 15 Pro Max не доближава даже половината от цената на дребно на смарт телефона, която е към $1200 за най-достъпната версия с 256 GB памет.
още по темата
Това, съгласно нас, не значи, че Apple продава с двойна надценка iPhone. В себестойността на устройството, изчислена въз основата само на съставените елементи, не са включва голям брой други разноски, като най-очевидните за R&D вложенията, самото произвеждане и маркетингът. В конкурентната пазарна среда, където продуктите постоянно са изравнени по качество, нововъведенията и маркетингът са тези, които накланят везните в интерес на един или различен артикул.

Nikkei показва главните фактори, влияещи върху нарастването на себестойността на iPhone 15 Pro Max – това са нова камера с 5x оптично нарастване, личен чипсет Apple A17 Pro, основан на модернизиран 3-нанометров индустриален развой, и OLED екран с адаптивна периодичност на освежаване на изображението и тънки рамки.

Според японското издание, като цяло себестойността на смарт телефоните от фамилията iPhone 15 е по-висока с 8-16% от миналогодишните модели. Най-малка разлика се следи при модела iPhone 15 Pro – неговата индустриална стойност е $523, което е с към 8% повече от себестойността на iPhone 14 Pro.

Себестойността на новия модел iPhone 15 Plus пък е $442, или с 10% повече от тази на миналогодишния iPhone 14 Plus. Най-съществена разлика се следи при базовия модел iPhone 15, чиято себестойност е $442, а това е с 16% повече от себестойността на iPhone 14. Именно при този модел е най-голяма и разликата сред цена дребно и себестойност – 53%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР