Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева

...
Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева
Коментари Харесай

БДЖ купува нови двуетажни влакове за 1 млрд. лева

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лв. ще бъдат закупени от Българските железници, заяви във Велико Търново заместник-министърът на превоза Илия Илиев. Тръжната процедура ще стартира до края на месеца.

БДЖ планува да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива . Към тях ще има системи за цифровизация, които ще подсигуряват сигурността.

Двуетажните влакове ще обслужват огромния пътникопоток в региона на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново .

Предвиждат се и 20 състава за влакове вид " Интерсити ", които съставляват локомотив плюс четири вагона за околните градски дистанции. Процедурата е част от Плана за възобновяване и резистентност. Формулярите за търговете за готови и признати от Министреството на финансите, следва изпращането им в Европейската комисия. При утвърждение, се чака доставката да е налична до три години, както са регламентите на проекта, посочи Илиев. По същия проект е планувано построяването на Интермодален терминал в Русе, който е в приключена планова фаза.

" Крайно време е след близо 30 годишен интервал на рушене на железопътния превоз и инфраструктурата да стартира неговото възобновяване на модерно, високо равнище . Средства има и воля на държавното управление има ", акцентира той и добави, че 100 милиона лв. повече от плануваното ще бъдат предопределени съответно за железопътния превоз в бюджета за 2022 година.

" С 50 % ще бъдат понижени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че държавното управление ще обърне внимание на екологичния превоз, в който ще бъде обезпечена чистотата, хигиената и сигурността, означи заместник-министъра.

По линия на европейската TEN-T -мрежа в България ще има опция да бъде построен нов главен ЖП кулоар в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР