Новата суперкомпютърна система може да предвиди появата на така наречените

...
Новата суперкомпютърна система може да предвиди появата на така наречените
Коментари Харесай

Новият японски суперкомпютър прогнозира силни дъждове 6 часа предварително

Новата суперкомпютърна система може да планува появяването на по този начин наречените дъждовни ленти – облаци, които провокират мощен дъжд, водещ до естествени бедствия.

Теодора Александрова преди 2 минути 1 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 17:33 | 01.03.2023

Toyota разглоби Tesla Model Y: „ Това е произведение на изкуството “

ТелефониДаниел Десподов - 12:47 | 27.02.2023

Официалният лист на 18-те смарт телефона на Xiaomi, които до края на март ще получат MIUI 14

IT НовиниДаниел Десподов - 11:29 | 27.02.2023

Нашите геноми са цялостни с „ отпадъчна ДНК “, която може да е доста по-важна, в сравнение с допускаме

Теодора Александроваhttps://www.kaldata.com/

Доверете се на Япония, с цел да получите суперкомпютър, който може да предвижда пороен дъжд и други естествени бедствия като свлачища и наводнения.

Япония постоянно е имала нелеката задача да се оправя с естествени бедствия, защото страната е ситуирана в зона с няколко тектонски плочи. Островната страна е мощно уязвима що се отнася до естествени бедствия като трусове и цунами, а промените на климата направиха всичко още по-опасно за локалните.

Технологичната компания Fujitsu показа нова суперкомпютърна система, предоставена на Японската метеорологична организация за потребление при прогнозиране на дъждовни ленти, оповестява компанията.

Дъждовните ленти съставляват купесто-дъждовни облаци, които се движат постепенно или са неподвижни. Те водят до проливни дъждове. Новата суперкомпютърна система, която стартира работа на 1 март, ще може да предвижда естествени бедствия сред 6 и 12 часа авансово.

Новата система е със същия хардуер като на компютъра Fugaku

Използвайки суперкомпютъра Fugaku, Японската метеорологична организация работи върху своята технология за прогнозиране на дъждовна лента от юни 2022 година Резултатите ще бъдат употребявани за ефикасна работа на системата.

Суперкомпютърната система е основана на “Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX1000 ”, който разполага със същия процесор A64FX като суперкомпютъра Fugaku. Той е взаимно създаден от RIKEN и е прочут със своята висока продуктивност и надеждност. Тези функционалности ще оказват помощ за възстановяване на точността на прогнозирането на дъждовната лента.

Новата суперкомпютърна система ще се състои от 24 поставки (по 12 поставки за основата и подсистемите) и доближава теоретична пикова продуктивност от към 31,1 петафлопа (PETAFLOPS). Системата за предпазване включва общ потенциал от 42,3 петабайта.

Новата система сега е конфигурирана в центъра за данни на Fujitsu, който е предпазен от разнообразни бедствия, в това число трусове и наводнения, с цел да „ поддържа бизнесите посредством устойчиво непрекъснато ръководство на интервенциите “.

„ Fujitsu ще поддържа Японската метеорологична организация в напъните ѝ да даде по-точни и по-бързи прогнози, позволявайки на управляващите да бъдат подготвени за реакция, когато ни чакат проливни дъждове, и да предложат по-ранни предизвестия при положение на бедствия “, споделят от компанията.

Fujitsu възнамерява да поддържа по-нататъшни действия на Японската метеорологична организация – сега е в ход автоматизирана система за събиране на метеорологични данни. Освен това, Fujitsu и RIKEN взаимно създават квантов суперкомпютър, като работата ще стартира през 2025 година Крайната цел на взаимната работа е създадена към този момент хибридна система да бъде преобразувана в квантов компютър, който не позволява неточности.  

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР