Новата партия, с която бившият премиер на БСП Жан Виденов

...
Новата партия, с която бившият премиер на БСП Жан Виденов
Коментари Харесай

Новата партия на Жан Виденов обяви кой още влиза в нея, Таско Ерменков отрече да напуска БСП

Новата партия, с която някогашният министър председател на Българска социалистическа партия Жан Виденов се завръща в политиката - " Лява опция ", за първи път излезе с публично известие до медиите, в което разгласи задачите си и разгласи още известни имена, които влизат в нея. Формацията, която направи поръчка да се яви на предварителните избори на 11 юли, ще бъде структурирана след 11 юни, когато публично ще бъде определен и неин водач.

В предизборния си зов от " Лява опция декларират ": " След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 година, страната ни още веднъж е пред избор, още веднъж е на кръстопът. И след последните безплодни избори България обезверено се нуждае от опция на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в последна сметка у нас. Изборите дадоха само образци на всеобщо бягство от отговорност за страната. Нараства паниката, че вотът на 11 юли няма да бъде крачка напред. " Перестройката " приключва с срам и всеобщо пренебрежение пред очите ни, само че надеждна, постоянна и общоприемлива опция няма. Нещо повече - рисковете от изменничество на националните ползи в интервала на политическото безвремие нарастват. Международните трендове в района и в света са по-тревожни от всеки път през последните три десетилетия.

 Жан Виденов се завръща в политиката Виж още

Но има и лява опция, и ние сме част от нейните бойци, която постоянно е била с вас и се е борила - със стиснати зъби и измежду всеобщи пошли издевателства - за националната идея и българската държавност.

Само Лявата Алтернатива може да устои на сриването на без друго скромния стандарт на живот и на самата, непрекъснато рушаща се, нова българска междинна класа. Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията. Нямаме (и в никакъв случай не сме имали) съмнения в битката против безумните и антихуманни хрумвания за " пост човечество и промишленост ".

От новата партия се афишират " против налагането, окопаването и плоденето на все по-нагла паразитна чиновническа каста - реализатор на корупционни схеми, с които изсмуква държавните запаси, събирани от нашите налози, която надменно репресира и тормози жителите и компаниите, вместо да ги обслужва и най-после под " политически и правосъден чадър " даже не носи отговорност за своите безобразия и за вредите, които нанася на жителите и на обществото. Съмишлениците на Виденов са също " против преднамереното ни замесване в спор с обичайните ни другари - руси, сърби, гърци и румънци; против налаганата ни от Запада (под маската на " груповата сигурност в Европа " ) на " военно-идеологическа русофобия ".

В известието са изредени имената на 32 души от Инициативния комитет на групировката. В него вършат усещане някогашният министър на опазването на здравето Мими Виткова, някогашният министър на промишлеността в държавното управление " Беров " Румен Биков, Дончо Конакчиев - някогашен вицепремиер в държавното управление на Виденов, някогашния народен представител от " Атака " Станислав Станилов, както и Петя Паликрушева - съучредител и сегашен началник на Движение " Че Гевара ", създател в прокремълския уебсайт " НюзФронт ".

На първо място в листата е Иван Атанасов от Асеновград, апетитен за основател. Той е показан като финален началник на младежката организация на Българска комунистическа партия, народен представител от 1994 до 1998 година В момента бил началник на компании за първокласен интернационален туризъм и спорт.

Следват още 31 имена по азбучен ред:

Антон Величков – някогашен секретар на Централен комитет на ДКМС, в този момент предприемач и аграрни производител. Бившият кмет на Хасково Атанас Василев също е там.

Атанас Василев - някогашен кмет на Хасково, началник на Българска социалистическа партия в Хасково и няколко мандата член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия

Аргир Бояджиев - някогашен шеф на Пристанище Бургас, дълготраен чиновник на ОДВР Бургас.

Божидар Хаджиев - дълготраен професор по маркетинг в УАСГ - Пловдив, заемал университетски управителни длъжности на всички равнища в Университета.

Вера Кацаркова – професор по стопанска система в Българска академия на науките, сега пенсионер

Владимир Попов - дълготраен академични, теоретичен и научен деятел, някогашен регионален шеф на Велико Търново, офицер на научен медал на Франция.

Дончо Конакчиев - някогашен вицепремиер и депутат в няколко Народното събрание, някогашен шеф в " Генплан ". Водещ специалист по въпросите на районното развиване. Професор по урбанистика.

Жан Виденов - народен представител в VII Велико национално заседание, някогашен министър председател и началник на Българска социалистическа партия, няколко мандата народен представител и член на управлението на Българска социалистическа партия. Последен началник на ДКМС в Пловдив, а преди този момент - външнотърговски специалист в Корпорация " Биотехника " и в българо-съветското смесено дружество " Автоелектроника ". В момента - планов управител. Единствено в страната хабилитирано лице по едно и също време по ръководство на планове и по ръководство на риска и създател на речници на термините в тези две сфери.

Емил Милков - предприемач

Иво Генов – някогашен юношески деятел, някогашен шеф на Национална агенция за приходите Варна, сега шеф на огромен търговски комплекс

Камен Величков – бележит специалист-международник, работил на виновни дипломатически постове по целия свят, академични учител, чиновник в интернационалните организации, понастоящем – в „ Международния научно-технически център “ - с световен обсег (Азия, Африка, Америка) – с център за съгласуваност в Казахстан.

доктор Илиян Илиев – някогашен депутат от 40-то Общински народен съвет

Кольо Колев – някогашен учредителен и партиен активист на общинско равнище и началник на огромни търговски инициативи с Катар и страните от Залива. В момента е формален търговски представител на Башкирия за България.

Младен Младенов – притежател и шеф на огромни частни компании и някогашен общоприет шеф на огромни експортно-ориентирани предприятия в Пловдив. Бивш учредителен и икономически началник в Пловдив. От 1989 до 1997 година – първи заместник-председател на КНСБ.

Мони Пенев – предприемач

Любомир Стоичков – някогашен ръководител на Контролната комисия на БДМ, сега предприемач

Мария Капитанова - професор по математика и по механика, някогашен член на университетските управления на Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия в Пловдивския университет, сега е пенсионер.

Мими Виткова - някогашен народен представител във Великото Народно Събрание, някогашен член на ВПС на Българска социалистическа партия и министър на опазването на здравето, началник на здравноосигурителен фонд " Доверие "

Николай Петров – някогашен член на управленията на Българска социалистическа партия и БСМ във Велико Търново, юрист.

Огнян Сурдулов – лекар по изкуствознание

Павел Иванов - началник на Комунистическия юношески Клуб " Че Гевара " към Българска комунистическа партия, основател и закрепостен началник на Движението " Безсмъртният Полк " в България. В момента - художникприложник.

Павел Маринов – някогашен ръководител на Българска социалистическа партия в Бургас, общински консултант от Българска социалистическа партия, някогашен регионален шеф

Петя Паликрушева – съучредител и сегашен началник на Движение " Че Гевара "

Петър Ганчев – някогашен чиновник във Второ главно управление (на ДС) Държавна сигурност, някогашен шеф на държавната Пощенска Банка Клон Пловдив

Пламен Младенов – досегашен дълготраен регионален водач на Българска социалистическа партия Монтана, предприемач, - Соня Величкова – социолог

Румен Биков - някогашен Министър на промишлеността в държавното управление на професор Любен Беров и някогашен теоретичен служащ в Института по Цветна Металургия. В момента - началник на частни компании в зеленчуковото произвеждане за експорт и в експорта на черни метали

Соня Величкова - социолог с голям на практика опит (още от времето на НЦИОМ)

Славчо Славов – арабист и специалист интернационална търговия в Източното Средиземноморие. Дългогодишен търговски шеф в Булгартабак Холдинг (преди - и след приватизацията). В момента - бизнес съветник.

Станислав Станилов – дълготраен шеф на Археологическия Институт (с музей) при Българска академия на науките, депутат в няколко Народното събрание

Таско Ерменков - някогашен служащ във външнотърговска организация " Трансимпекс " и секретар в генералното консулство на България в Западен Берлин, началник на огромни държавни планове със Световната банка и на новата Агенция по енергийна успеваемост. Многократно избиран за народен представител - бележит специалист по енергийна дипломация и сигурност.

Христо Христов – народен представител от Великото национално заседание и няколко Народното събрание, някогашен ръководител на на Комитета по спорта и на Туристическата организация. дълготраен общински админ и основен секретар в Пловдивска огромна община.

 Снимка: Българска социалистическа партия

Малко откакто информацията беше обявена на медиите Таско Ерменков отхвърли да влиза в новата партия. Във Facebook той разгласи:

" По мотив включването на името ми измежду подписалите предизборния зов на по този начин наречената " Лява опция " съм задължен да заявя: Не съм давал единодушие за моя автограф под този зов. Виденов ми се обади и ми сподели, че има подобен зов. Изразих почитание към наличието, само че не съм давал единодушие за включването ми измежду създателите. Заявих, че нямам желание да напущам партията, на която съм член от 1983 година. Надявам се това неразбирателство да е плод на техническа неточност ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР