Новак Джокович разкри, че пробивът в третия сет на вчерашния

...
Новак Джокович разкри, че пробивът в третия сет на вчерашния
Коментари Харесай

Джокович: След втория сет сякаш изиграх различен мач


Новак Джокович разкри, че пробивът в третия сет на вчерашния мач против Яник Синер и бил повратният миг в дуела. Шампионът на Уимбълдън не бе по никакъв начин надалеч от проваляне, откакто изоставаше с 0-2 сета, само че реализира зрелищен поврат и продължи отбраната на трофея. На конференцията след мача Джокера разкри любопитни детайлности по отношение на развиването на конфликта.

„Много е вълнуващо да съм част от сходен мач. Да, в първите два сета въобще не беше чак толкоз вълнуващо, само че по-късно като че ли изиграх друг мач. Записах три доста силидни сета, в които се показах на много високо равнище. Пробивът при започване на третия сет бе моментът, в който последователно започнах да намирам ритъма си и ударите ми възвърнаха нормалната си мощ и точност. В началото на третия сет започнах да се усещам по радикално друг начин“ – разяснява Джокера на конференцията след дуела.

На въпроса какво се е объркало за него в първите два сета, шесткратният първенец в шампионата отговори „Започнах добре. Поведох с 4-1 и имах късмет да запиша втори следващ пробив, само че по-късно Яник стартира да сервира доста добре. След това бях против вятъра и изиграх доста слаб гейм, в който направих две двойни неточности, вследствие на което изгубих подаването си и динамичността на сета се промени в негова изгода. Аз започнах да се колебая в ударите си, до момента в който Синер стана доста по-уверен. В този миг от мача неговата психическа настройка бе по-добра и това му разреши да вземе самодейността и да диктува играта. Той се стремеше към дълги разигравания, в които аз бях много въздържан и позволих голям брой неточности. В мач от такова равнище, изключително на трева, всичко може да се промени доста бързо. Освен това в края на първия сет не сервирах изключително добре. През целия втори сет бях в режим „защита“, защото той успяваше да разгадае сервисите ми и да контраатакува доста сполучливо. Не мога да кажа доста положителни неща за играта си в първите два сета“.

„Въпреки всичко обаче не стопирах да имам вяра в обрата. Наясно съм, че огромният опит ми оказва помощ доста вп одобни обстановки. Нямах никакви физически проблеми, трябваше просто да трансформира динамичността на дуела. Началото на третия сет бе повратнивят миг, защото бе жизненоважно да стигна до пробив и да го слага напрегнат. За благополучие, тъкмо това се случи“ – показа сърбинът.

Джокович разкри, че е провел къс диалог със себе си след втория сет. „Беше къса мотивираща тирада. Може да ви прозвучи необичайно, само че колкото и изнемощял и подтиснат да се чувстваш, това може съществено да те окуражи и да повдигне духа ти. Просто си казваш, че би трябвало да си по-уверен и положителен и че нещата ще се подредят. Направих го и след втория сет против Циципас на финала на Ролан Гарос предходната година. Не постоянно се получава, само че в такива обстановки би трябвало да опиташ да промениш нещо. Играех едва, не се усещах добре на корта и Синер доминираше. За благополучие, мачовете на Големия шлем са във формат „три от пет“ и това ми даде късмет да обърна развоя на събитията“.

Сърбинът бе запитан и дали усеща в допълнение напрежение от обстоятелството, че присъединяване му на US Open и Australian Open не е по никакъв начин несъмнено.

„Не бих споделил, че изпитвам нова мотивация поради събитията. Винаги се стремя да демонстрирам най-хубавото от себе си на шампионатите от Големия шлем, изключително на Уимбълдън, защото това е най-важният шампионат в историята на нашия спорт. Много пъти съм казвал, че този шампионат ме въодушеви да играя тенис като дете. Винаги, когато изляза на Централния корт, съм пределно стимулиран. Никой не може да каже какво ще се случи след Уимбълдън, тъй че за момента не обръщам никакво внимание на това. Съсредоточен съм напълно върху настоящето“.

За Джокера това бе 42-ри петсетов мач на Големия шлем, като съгласно него точно богатият опит в това отношение му е дал решаващо преимущество по отношение на Синер.

„Когато против теб е млад състезател против Синер, който за пръв път е на четвъртфинал на Уимбълдън и не е играл в доста петсетови дуели, знаеш, че в несъмнено миг това неизбежно ще окаже въздействие. Доколко съществено ще е то, зависи и от двамата играчи. Хубаво е да знаеш, че си бил в такива обстановки доста пъти преди и си съумял да ги преодолееш. С годините се научих да подобавам към сходни дуели с повече успокоение и самочувствие. При младите играчи обаче обстановката е изцяло друго, защото за тях това е непозната територия. Синер нямаше какво да губи, само че при 0-2 аз имах. Той е приказен състезател и съм сигурен, че ще става още по-добър. Предстоят му голям брой сходни борби, тъй че не трябва да се обезверява от тази загуба“ – приключи 20-кратния първенец от Големия шлем.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР