Нова тв 6 медицински сестри от Клиниката по белодробни болести в

...
Нова тв
6 медицински сестри от Клиниката по белодробни болести в
Коментари Харесай

Медицински сестри напускат: Не сме готови да жертваме живота си!

 Нова тв 6 медицински сестри от Клиниката по белодробни заболявания в София подадоха оставки и се готвят през днешния ден да изоставен работа поради неналичието на защитни условия, до момента в който лекуват възможни инфектирани с ковид. Лекарите в болничното заведение към този момент остават да правят отговорностите си, само че в боязън, защото въобще не са готови за бурно разрастващата се обстановка. А точно тук през миналата нощ са признати осем души, близки на откритите с ковид в " Пирогов " - контактни лица, които още даже не са тествани. Пробите ще бъдат взети през днешния ден.

" Изправени сме пред тежка обстановка. При приключен факт разбираме, че би трябвало да работим с пациенти, които може да имат ковид. Не съм подготвена душевен и през днешния ден си депозирам заявката за овакантяване. Искрено скърбя. Обичам си работата, само че не съм подготвена да работя при тези условия. Без уточнения. Чувстваме се притиснати и сложени пред приключен факт ", съобщи пред Нова старшата сестра на болничното заведение Мариана Стоименова.

" Не съм подготвена да работя при тези условия. 6 медицински сестри имат написани заявки за овакантяване и са на моето бюро. И напущаме ", добави старшата сестра.

" Има и прочувствен детайл, ние просто не сме подготвени да жертваме живота си. Имаме и фамилии, опасяваме се и за тях. Проблемът със защитните дрехи евентуално ще се реши. Ние не сме подготвени и не желаеме да подлагаме фамилиите си на риск. Ние сме контактни с тях и в случай че пробите са позитивни, ще се наложи да останем под карантина 14 дни ", споделя Мариана Стоименова.

" А нямаме условия да останем затворени тук. Къде ще останем, къде ще спим? Все отново сме дами ", добави нейна колежка. " В момента в болничното заведение разполагаме с едвам 5 дрехи, 5 очила и носим масчици ", сподели обезпокоеното и друга здравна сестра, която е била нощна промяна с лекар Иванов и дружно са приели въпросните 8 контактни лица на инфектирани с ковид, които още не са тествани. Днес се чака в здравното заведение да дойдат още 10 дрехи.

" Защитните дрехи ще бъдат обезпечени към 14:30 часа. Надявам се това, което са дали като заричане, да бъде изпълнено ", сподели доктор Радостина Чернева след среща с управлението на болничното заведение. Едно защитно облекло обаче може да се употребява от един човек и въпросните ще стигнат единствено за 24 часа.

У медиците в " Света София " има и друго терзание - въобще не са осведомени по какъв начин би трябвало да работят в актуалната конюнктура. Дори не знаят кой и по какъв начин ще прави тестванията на признатите в болничното заведение контактни лица на открито болните с ковид. " Вероятно ние ще би трябвало да им вземаме секрет - с наличните защитни ограничения, с които разполагаме ", добави лекар Чернева. Тя знае, че в болничното заведение са шест контактни лица на болните от ковид в " Пирогов ". " Аз съм тази вечер нощна промяна и не съм сигурна дали за мен ще има работно облекло. Но аз съм принудена да си извършвам характерността на доктор. Не мога да откажа да дойда на работа. Но в случай, че нямам такова обликло, очевидно съм застрашена ", разгласи друга лекарка от белодробната клиника.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР