Нова схема набира скорост – телефонират ви и предлагат демонстрация

...
Нова схема набира скорост – телефонират ви и предлагат демонстрация
Коментари Харесай

Предупреждават за нова измама, свързана с почистването на дома

Нова скица набира скорост – телефонират ви и оферират проява на артикул за разчистване на дома, предизвестяват от Асоциация " Активни консуматори “. Фирмата изпраща умел продавач, който омайва с думи, демонстрира " революционен артикул “, създаван в някоя развита страна и изяснява по какъв начин на пазара няма еднакъв. Обещават, че имате гаранция от над 5 години (но не загатват, за кои части) и, че няма да имате в никакъв случай потребност от различен метод да почиствате дома си.

След час проява, сте се " навили “ и сте подготвени да го купите, тъй като продавачът е приложил всеки един психически трик от книгата " Как да продаваме “. Казват ви цена сред 4 и 5 хиляди лв., на която, несъмнено, ще се противопоставите, само че няма проблем – единствено в този момент и единствено за Върховен административен съд ще бъде понижен с хиляда лв.. До тук добре, само че нямате такива пари – още веднъж е измислено – купувате на заем!

Съгласявате се и сключвате двата контракта – за покупка и за заем. След 5 минути продуктът е у вас и дружно с продавача, по негова самодейност, разопаковате дружно продукта и той ви демонстрира по какъв начин да работите с него – т.е. употребява го. Тръгва си продавачът и оставате сам/сама с уреда. Опитвате се да го ползвате, само че се оказва мъчно, а и осъзнавате, че сте закупили нещо, което – първо не можете да си позволите, второ – не смятате, че оправдава цената. Казвате си – това е контракт отвън комерсиалния обект – имам право на отвод. И тук стартират тъгите.

Звъните на представител на търговеца, само че той стартира нещо сходно на: сега е в " среща “, в никакъв случай не му се е случвало някой да желае да върне уреда или би трябвало да попита мениджъра си. Протакат с дни, тъй че да изтече 14 дневния период за известяван. Настоявате да се свържете със чиновник, който може да ви каже по какъв начин да върнете продукта.

Откривате имейлът им онлайн, само че при контакт с тях, ви споделят, че продуктът е отварян и не може да бъде върнат, също и, че сте се съгласили да нямате право на отвод от продукта или заради съображения за хигиената и здравето на хората този апарат не може да бъде върнат (тази догадка е използвана за козметични артикули, долни дрехи и подобни). При опит да се откажете от този контракт изискват авансово възнаграждение на сума сред 15 и 20% от цената на уреда без отстъпка за това, че продуктът е пробван. Откривате след това, че не сте съгласили с Общите условия, само че даже и да сте се – не написа нищо за лишаването от правото на отвод.

Защо назоваваме това скица?

 В сегашния случай имате право на отвод, без значение от това, че търговецът твърди друго. Вие обаче не можете да върнете продукта, тъй като търговецът се " крие “, обитава се на различен адрес – друг от този, записан в Общите условия (ОУ) или ви убеждава, че нямате  право на връщане. Клаузата в ОУ, че при връщане на продукта следва да заплатите 15-20% от постоянната цената като изискване за приемане на стоката от търговеца е неравноправна уговорка и лимитира правото ви да пробвате продукта, щом го закупувате отвън комерсиалния обект – т.е. такава уговорка не поражда каквато и да е договорна обязаност на потребителя, само че търговецът погазва това законово право. Освен това продуктът е закупен на заем и потребителят на практика не може да се откаже от контракта за заем, до момента в който търговецът не даде знак на банката, че продуктът е върнат. Дори да върнете продукта на адреса посредством пощальон, ще откажат да получат пратката от куриера.

Търговецът си е получил парите посредством банката и в този момент ще би трябвало да плащате заем за артикул, който не желаете. Вашето право на отвод е погазено и безпричинно отказано. Нито сте бил/била информиран/а, нито търговецът демонстрира добросъвестно отношение и държание.

Внимание!

 Търговците ви " подаряват “ нещо, с цел да се възползват от вашата доброжелателност да им се отплатите за тази дажба – най-често това е обвързвано със закупуване на уреда.

Полезни препоръки

За да не попадате в сходна обстановка от асоциацията поучават:

1. Не допускайте в дома си търговци! Така попадате в слаба за вас обстановка – подложени сте на психически трикове, нямате време нито да обмислите предлагането, нито да го сравните с конкурентните други възможности на пазара, нямате опция да обсъдите покупката с близки, подписвате контракти, които сте прочели и най-много рискувате да бъдат погазени правата ви по-късно.

2. Ако въпреки всичко решите да допуснете в дома си търговец, помислете съществено дали в действителност имате потребност от тази покупка и си дайте сметка, че няма нищо, което се дава просто по този начин безплатно, въоръжете се с самообладание и с умения да не се поддавате на каквитo и да е психически въздействия и операции – нищо не ви задължава да закупите каквото и да е, без значение, че ще ви подари нещо или ще направи голяма отстъпка!

3. Поискайте задоволително време, с цел да прочетете деликатно, а при потребност и с ваш другар, член на фамилията или друго близко на вас лице, контракта за покупка и контракта за кредит – особено обърнете внимание къде е наредбата за правото на връщане, по какъв начин се осъществя то, има ли неустойки при разпечатване на продукта, дали с сключване на заема в действителност не се отказвате от правото на отвод и други сходни. Ако търговеца не ви дава време да мислите – просто го отпратете, тъй като хубавите неща лишават време.

4. Обмислете какъв брой действително ще го ползвате и си задайте въпроса уединено, без търговеца, дали си заслужава тази покупка. Обадете се на ваш непосредствен, с цел да се консултирате.

5. В хода на уточняване параметрите на контракта за покупка и на контракта за заем наложително поискайте да ви се даде точна информация по какъв метод можете да се откажете от договора – дали документално по е-поща и на какъв адрес или по различен безапелационен метод, с цел да си гарантирате правото Ви на връщане.

6. Ако въпреки всичко решите да го купите и поискате да разопаковате продукта и да го пробвате и чак тогава решите, че желаете да упражните правото си на отвод, само че срещнете спънки – неспособност да върнете продукта, извъртане от страна на търговеца и други сходни, можете да се обърнете за подпомагане към Комисия за отбрана на потребителите, която е държавният орган, избран по силата на закона да прави инспекции по сигнали и да глоби неточните търговци. Адрес на електронната форма за подаване на тъжби и сигнали:  https://kzp.bg/elektronna-forma-za-podavane-na-zhalba-signal

7. Можете да се свържете и с нас да ни сигнализирате, а ние ще поставим старания да ви помогнем в разрешаване на проблема. Адрес за връзка по е-поща: [email protected] или на тел. 02/989 01 06 и 02/989 01 07, и адрес: София 1504, ул. “Врабча " № 26.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР