Нова седмица и нова порция скандали по върховете на държавата.

...
Нова седмица и нова порция скандали по върховете на държавата.
Коментари Харесай

Властта срещу зърнопроизводителите: Ще отпадне ли забраната за вноса на украинското зърно?

Нова седмица и нова порция кавги по върховете на страната. Този път тематика номер едно е украинското зърно. Правителството предлага възбраната за вноса на зърно от Украйна да отпадне, а в дневния ред на Народното събрание за тази седмица към този момент бе включен планът на решение, с който това да се случи.

Междувременно земеделците обявиха, че са подготвени да излязат на всеобщи демонстрации в цялата страната. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че изрично се опълчват на тези планове. Те дефинираха дейностите държавните управляващи като " национално изменничество и обричане на родното земеделие “.

И до момента в който решението бе подготвяно от отрасловата парламентарна комисия, министърът на земеделието съобщи в народен ефир, че не е бил уведомяван за сходни планове. По думите му Министерството на земеделието и храните не е получавало разбор за това по какъв начин би се отразила сходна мярка върху стопанската система. Вътев бе безапелационен, че родните производители не биха могли да се конкурират с украинското зърно.

С началото на новата парламентарна седмица се чуха и апели за оставка. От Българска социалистическа партия пожелаха Вътев да напусне държавното управление и обявиха, че направените от него изказвания, в които той споделя, че не е бил осведомен за опцията да отпадне възбраната, е знак на задкулисието.

Малко по-късно, по време на постоянното съвещание на кабинета, министър-председателят Николай Денков разгласи, че България губи близо 150 млн. за 2023 година от възбраната. Премиерът бе безапелационен, че страната ни би могла да влага тези средства в други браншове, а по думите му зърнопроизводителите надалеч не били оставени без помощ от страната. Денков сподели, че за тази година те са получили близо 2 милиарда лв. и моли за националноотговорно държание.

След съвещанието финансовият министър Асен Василев също показа данни, с които удостовери думите на Денков. Според Василев до края на 2023 година България ще загуби по 40 млн. лв. за всеки месец, в който възбраната продължава да бъде в действие. По думите му след рухването на ембаргото цените на главните хранителни артикули ще спаднат.

В Народното събрание пък Комисията по земеделието, храните и горите организира съвещание, на което депутатите можеха да задават настоящи въпроси към министъра. На въпрос дали е трансформирал мнението си за няколкото часа, в които се развихри абсурда, министър Вътев съобщи, че не е сменял позицията си.

Той обаче бе безапелационен, че ще се съобрази с решението на Народното събрание, както и с политиката на постоянната власт. Вътев сподели още, че не се тормози да си подаде оставката, само че акцентира, че би го направил единствено в случай че премиера му я изиска.

Интересно бе, че макар че той бе корав, че не трансформира позицията си за сериозността на следствията от повдигането на възбраната, Вътев опроверга себе си, заявявайки, че от самото начало е знаел, че държавното управление ще внесе за разглеждане такова решение в Народното събрание.

Министърът сподели още, че неговата роля и тази на отрасловото ведомство е да се балансира сред ползите на производителите и преработвателите. Той акцентира, че би трябвало да има сериозен разбор, с цел да могат да се дефинират последствията и още веднъж обърна тезата си, казвайки, че е в действителност разполага с данни за възможните последици.

Темата остана отворена, а на следващия ден следва народнотопредставителство да вземе дефинитивно решение за това ще отпадне ли, или не възбраната. Междувременно земеделците към този момент оповестиха готовността си за демонстрации в разнообразни точки от страната, а самите те се събират на национала среща в Арбанаси, където да решат по какъв начин да провеждат митингите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР