Нов закон за референдумите в Сърбия влезе в сила, даващ

...
Нов закон за референдумите в Сърбия влезе в сила, даващ
Коментари Харесай

Закон за референдумите в Сърбия отвори вратата за допитване за лития, но и за Косово

Нов закон за референдумите в Сърбия влезе в действие, даващ опция и регламентиращ ясно националните допитвания, откакто президентът Александър Вучич отговори на въпрос за него с думите: " Мисля, че го подписах. "

Законът бе признат предходната седмица при наличието на 180 депутати (повечето) в залата при 178 " за " и единствено двама " срещу ". С него трябваше да се запишат тъкмо разпоредбите за гласоподаване и за осъществяване на допитвания в миг, когато Вучич даде обещание ориста на огромен (и спорен) минен план.

Само преди три години обаче Вучич позволи и решаването на косовския спор в бъдеще посредством референдум. Това стана в миг на мощно неодобрение от оспорван проект, подкрепян от Вучич и от тогавашния му косовски сътрудник Хашим Тачи, за споразумяване на спора посредством смяна на границите.

Според министъра за самоуправлението Мария Обрадович законът няма нищо общо с Косово, нито с " Рио Тинто ". Опозицията обаче счита, че в текста има уловки - отстранява се да вземем за пример наложителният предел за присъединяване на най-малко половината гласоподаватели, който го прави годен.

Венецианската комисия на Съвета на Европа предлага законът да бъде прокаран в атмосфера на консенсус в политиката и с обществен спор, какъвто нямаше.

Опозицията стачкува против закона и тъй като гледа да него като на опит да бъде прокаран дневният ред на властта както (в директно бъдеще) за " Рио Тинто ", по този начин и по-късно за статута на Косово, записан в конституцията (включващ в преамбюла на Косово и Метохия).

Същевременно опозицията няма по какъв начин да блокира закона, защото партиите, влезнали в Народното събрание на изборите предишното лято, са във властта на фона на протест на съперниците на ръководещите. Вучич към този момент свика нови парламентарни избори с вярата да обезпечи по-голяма легитимност на идващите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР