Нов политически залп заради решението на България да възобнови диалога

...
Нов политически залп заради решението на България да възобнови диалога
Коментари Харесай

Завоят към „Газпром“: Партиите с полярни реакции за решението на властта

Нов политически залп поради решението на България да възобнови разговора с „ Газпром ”. Според служебната власт синьото гориво от Русия няма да реши напълно газовата рецесия, само че ще направи обстановката по-поносима за бизнеса. А политическите партии не престават да спорят - благонадежден сътрудник ли е „ Газпром ” или обновяване на доставките е нож с две остриета. ГЕРБ изиска Министерство на вътрешните работи да проверява кабинета „ Петков ” поради „ капан с газа ”, оповестява.

Позицията на ръководещите е, че България не е в състояние да затваря която и да е врата, в това число тази на „ Газпром ”, в случай че от там може да потече гориво на допустима цена. И разясниха, че зад договарянията не прозира геополитически уклон, а само блян страната ни да мине по-леко през зимата.

В същото време  от Българска социалистическа партия още веднъж обявиха изрично, че „ Газпром ” е благонадежден вид, а прекъсването на газа от там било неточност през цялото време. Доскорошният им сътрудник в кабинета " Петков " – „ Демократична България ” обаче заеха противоположната позиция. А ГЕРБ упрекна някогашния министър-председател за газовата рецесия.   От служебния кабинет обявиха, че зад подновяването на разговора с „ Газпром “ не стоят геополитически ползи.

„ В никакъв случай не бих нарекъл това завой към Газпром “ ”, уточни служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Вместо това министърът дефинира компанията като врата, която България не може да си разреши да затвори. „ За нас не е ок да затваряме някоя алтернатива. Диверсификация не значи да затворим едни варианти и да гоним други “.

Реакциите на партиите остават полярни. Според левицата било ясно още през април, че без гориво от Русия страната ще изпадне в серпантина от рецесии. И прибавят, че у нас работят 28 хиляди компании на газ, а към 250 хиляди служащи могат да останат на улицата.

“Газпром ” е сътрудник на страната ни повече от 40 години. В бъдеще при наше ръководство сигурно ще поддържаме връзки с Газпром “, уточни Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия.

На противоположния полюс остават от „ Демократична България ”. Те са  против доставките на газ от Русия и упрекнаха служебното държавно управление в, изтъквам, опит за връщане на страната под взаимозависимост от Кремъл.

„ С Русия нищо не е гратис. Срещу това ще се изиска нещо. Война е… ще се изиска България да слугува на Русия и да обслужва нейните ползи “, акцентира Георги Ганев, Демократична България.

Ганев се притеснява и от друго. „ Приемането на този ултиматум от Кремъл да се заплаща единствено в рубли е нарушаване на разбирателството с нашите европейски сътрудници “.

Продължиха и разногласията чия е виновността за газовата рецесия. Според ГЕРБ опцията „ Газпром “ нямаше да е на масата, в случай че предходното държавно управление беше запазило слотове за разтоварване на седемте танкера с американски газ. „ Кирил и Асен ни сложиха в това състояние. И те си признават, че когато е могло не са подписали договорите. Или там като „ Вера Су ” желаете танкерът да заседне и вие да му източите газа. Разбирате ли какъв абсурд? “, попита водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Има два разновидността – или е незаконна немарливост. Или е незаконна самоувереност “, съобщи Радомир Чолаков, ГЕРБ.

А поради завоя към „ Газпром ” от Европейската комисия подсетиха на България. „ Общата посока на Европейския съюз е да се отдалечим допустимо най-бързо от обезсърчителен снабдител като „ Газпром ”. Това е пътят, по който поехме “, безапелационен е Тим Макфий, представител на Европейска комисия.

Напомняне пристигна и от Министерството на стопанската система – без работещ парламент предприятията на газ в България няма по какъв начин да получат обезщетения. Но горивото от „ Газпром ” би могло да понижи цената на газовия микс до търпима за бизнеса. „ В момента този, който е на ток, е по-конкурентноспособен от този, който е на газ, тъй като едните получават помощи, а другите – не ”, акцентира Никола Стоянов.

Засега не е ясно по кое време договарянията с „ Газпром ” ще стартират всъщност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР