Нотариусите искат да има Имотен регистър. Идеята е да се

...
Нотариусите искат да има Имотен регистър. Идеята е да се
Коментари Харесай

Нотариусите искат да има Имотен регистър

Нотариусите желаят да има Имотен указател. Идеята е да се започва процедура по основаване на заможен указател, сподели за Българска телеграфна агенция нотариусът Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България.

Той напомни, че 22 години има закон за кадастъра и имотния указател, а още няма заможен указател. Съгласно закона постоянно се е предвиждало имотния указател да бъде електронен.

Внесли сме визията ни в Министерството на правораздаването и Министерството на електронното ръководство, имаме софтуерните знания и обезпеченост от IT експерти, уточни Танев.

По думите му средства има, като нотариусите желаят регистърът да е като в Европа, да не се направи нещо друго, което вместо да помогне, да сътвори безпорядък. Той добави, че основаването на регистъра е напълно в компетенцията Министерство на правораздаването и Агенцията по вписванията. Трябва да бъде изработен чисто софтуерно софтуерът и би трябвало да бъде изменен правилникът за вписвания.

Днес, по тематиката за електронните вписвания на нотариалните актове, семинар се организира в София. Организаторите са Европейския институт за изследване и развиване на нотариата (I.R.E.N.E.) и Нотариалната камара. За първи път в България е проведен семинар, който касае електронното регистриране.

За нашата страна ще бъде доста потребен и прагматичен, сподели при откриването му Димитър Танев. Във вещното право, правото на благосъстоятелност сме взели всичко от Франция и поради това се обръщаме към тях. Французите имат първия във Европа електронен достоверен акт. От 2018 година всичко е онлайн, разяснява той и добави, че чакат да стартира производството по основаване на заможен указател.

Всекидневно нотариусите с юристите пишем нотариални актове. Един нотариален акт е четири страници. Най-дълго е описанието на страните и парцела, то лишава от 80% от акта, това нещо нотариусът го има на файл, той може просто да го изпрати в системата като файл на Агенцията по вписванията, а те сега преписват на ръка актовете и поради това се бавят и стават неточности, изясни Димитър Танев. Нотариусите желаят да има Имотен указател.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР