Носителят на наградата Пулицър индийски фоторепортер Даниш Сидик е убит

...
Носителят на наградата Пулицър индийски фоторепортер Даниш Сидик е убит
Коментари Харесай

Фоторепортер на Ройтерс, носител на Пулицър е убит от талибаните в Афганистан

Носителят на премията " Пулицър " индийски фоторепортер Даниш Сидик е погубен в Афганистан , заяви посланикът на страната в Делхи, оповестява БиБиСи. Сидик бе основният фотограф на " Ройтерс " в Индия .

Той е бил с ескорт от афганистански сили , който е попаднал в засада на талибански бойци покрай основен граничен пункт с Пакистан . Не е ясно какъв брой други са починали при нападението.

Посланикът на Афганистан в Индия Фарид Мамундзай съобщи, че е надълбоко смутен от новината за " убийството на другар ".
 Талибаните завзеха и значим афганистански граничен пункт с Пакистан
Талибаните завзеха и значим афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците

Сидик работи с " Ройтерс " повече от десетилетие . През 2018 година печели премията " Пулицър " за снимка. Той я печели дружно с сътрудника си Аднан Абиди и още петима за тяхната работа, документираща насилието против малцинствената общественост Рохинги в Мианмар.

Наскоро неговите фотографии на всеобщи погребения в пика на опустошителната втора Covis вълна на Индия, станаха международно известни и му завоюваха световни похвали и самопризнание. " Макар да ми харесва да отбелязвам новинарски истории - от бизнеса до политиката и спорта - най-вече ми харесва да уловя човешкото лице и история ", разяснява Сидик по-рано пред " Ройтерс ".

Сидик е отразявал конфликтите в района на Кандахар, до момента в който Съединени американски щати изтеглят силите си от Афганистан преди крайния период от 11 септември, избран от президента Джо Байдън.

Талибаните - фундаменталистка ислямска група, направляваха Афганистан от средата на 90-те години на предишния век до нахлуването на Съединени американски щати през 2001 година Групата е упрекната в тежки нарушавания на човешки права.

С изтеглянето на задгранични войски след 20 години талибаните бързо завземат територия в цялата страна , предизвиквайки страхове от евентуална революция .
 Буш: Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан е неточност, ще бъдат изклани цивилни
Буш: Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан е неточност, ще бъдат изклани цивилни

Той предизвестява за неописуеми премеждия на афганистанските дами и момичета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР