Нощта на 13 срещу 14 декември е най-подходящото време за

...
Нощта на 13 срещу 14 декември е най-подходящото време за
Коментари Харесай

Уникално явление: Наблюдаваме до 120 метеора на час

Нощта на 13 против 14 декември е най-подходящото време за наблюдаване на метеорния поток „ Геминиди ". Астрономите от НАО „ Рожен " и катедра „ Астрономия " към Софийския университет чакат да се следят до 120 метеора на час, предава бТВ.
Радиантът или забележимата точка, от която идват метеорите, е покрай звездата Кастор в съзвездие Близнаци. Когато навлязат в горните пластове на атмосферата, те изгарят от триенето и виждаме така наречен „ падащи звезди ".
Метеорите са дребни частици колкото песъчинки, разпръснати от метеорита 3200 Фаетон. Когато орбитата на Земята навлезе в тях, стартира атрактивното небесно събитие.
За наблюдението на „ Геминидите " не е нужно да имате телескоп или друга оптическа техника. Изберете висока точка, надалеч от светлините на обитаемоте места. В нощта на 13 против 14 декември насочете погледа си към източния небосвод. На към 60 градуса над него ще бъде съзвездието Близнаци и посоката, от която ще дойдат метеорите.
Те могат да бъдат с бял, светлосин или оранжев цвят. Това зависи от химичния състав на частиците, които изгарят в атмосферата. Когато те са по-големи от песъчинка, оставят ярка диря в небето, а астрономите ги назовават болиди - сходно на колите от „ Формула 1 ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР