Норвежкият националист Андерс Брейвик, който през 2011 г. разстреля 77

...
Норвежкият националист Андерс Брейвик, който през 2011 г. разстреля 77
Коментари Харесай

Приказните затвори-курорти в Скандинавието: Масовият убиец Брейвик осъди държавата заради едно изстинало кафе

Норвежкият националист Андерс Брейвик, който през 2011 година разстреля 77 души и бе наказан на 21 година отнемане от независимост, съди страната за изискванията в пандиза, написа rusvesna.su. Той реализира в окръжния съд на Осло да му бъде изплатена отплата, че два дни не му сменят менюто, топлят му храната в микровълнова фурна, пластмасовите вилици и ножове не били комфортни за месните ястия, а един път кафето му било изстинало. Ах, този Брейвик!

Масовият палач се оплаква от неприятната работа на климатика, старите вестници и старите техники – тв приемник, DVD-плеър и плъгини. Той продължава да се смята ощетен и упреква държавното управление в нарушение на две точки от Европейската спогодба за правата на индивида. Килърът не желае да стои в единична килия, било нечовешко. Той се обърнал към Европейския съд по правата на индивида, тъй като не му дават да поддържа връзка с другите пандизчии. Преди година локалният апелативен съд го остави в „ единочка”, тъй като той още не се е разкаял и съставлява опасност.

New York Times назова единичната килия на Брейвик „ тристайно жилище”, състои се от спалня, стаи за образование с компютър (без достъп до интернет), хигиеничен възел и стаи със състезателен тренажор.

Убиецът е неудовлетворен, че не може да употребява перална машина, да си готви самичък храната като другите пандизчии, да се разхожда във вътрешния двор, когато му се прииска. Всекидневно му позволяват единични разходки под контрола на защитата.

В същото време той води преписка и даже учи: задочно приключил университет в Осло компетентност политология и написал записки. Дори съумял да си смени името и към този момент публично се назовава Фьотольф Хансен.

Ах, тази Норвегия!

В Норвегия се смята недопустимо безчовечното и унизително отношение към терористите и убийците. Мнозина са недоволни, че подобен нечовечен палач като Брейвик живее като на курорт, само че Норвегия постоянно е била известна със своята хуманна пенитенциарна система, където се отнасят еднообразно към всички затворници” – споделя норвежкият публицист Кнут Олсен.

Вместо санкции в пандиза се стараят да превъзпитат нарушителя, да понижат риска от бъдещи закононарушения и да го върнат в обществото, споделя Олсен.

Той цитира началника на един затвор, че в случай че се отнасяме към нарушителите като към животни, те ще се държат като животни. Издръжката на един пандизчия дневно коства €200.

Норвегия има едно от най-ниските нива на рецидивизъм – едвам 20%. В Дания, Финландия и Швеция е 30%. При население 5 млн души в норвежките затвори са намират по-малко от 4000 души – 80 души на 100 хиляди население. В Съединени американски щати този брой е съвсем 10 пъти по-голям – 715 души на 100 хиляди население.

В Норвегия им и открити затвори, повече наподобяващи на огромни ферми, споделя журналистът Олсен. Например подобен е на остров Бастой на към 100 км от Осло, на който изтърпяват присъдите си малко над 100 убийци, насилници, наркодилъри, мошеници. Заедно с надзирателите те яздят коне и работят във фермата, имат цяло стопанство с крави, кокошки, овце, градина със зеленчуци. В свободното си време пандизчиите вървят на плаж, на площадки за тенис, на сауна.

Затворниците на Бастой живеят по 8 души в къща, всеки си има своя стая. Ежедневно им дават по $10 за артикули за закуска и вечеря, обедът го готви затворническият готвач. Всяка седмица им позволяват рандеву с околните.

В норвежкия затвор Халден има звукозаписно студио, кулинарни курсове и обособена постройка за нощуване с пристигналите родственици. На прозорците няма решетки, защитата не носи нито оръжие, нито белезници. В килиите има душ, тв приемник, дребен ледник. Затворниците могат да работят и получават заплата, могат да придобият висше или приблизително техническо обучение. От този затвор още никой не се опитал да избяга.

Ах, тази Скандинавия!

В Дания край град Гундслев тази година е открит пандизът Сторстрем, който е строен 5 години за $160 млн. и към този момент е избран като най-комфортният в света. В него има черква, градини, дизайнерски санитарни възли.

Затворът е разчетен за 250 души, като всеки от тях има обособена килия с тв приемник, ледник, долап, огромен прозорец и баня.

На територията на пандиза е издигната черква, има свои градини и селскостопански насаждения, магазин за артикули и библиотека. В общата кухня всеки си подготвя храна по собствен усет.

За пандизчиите са направени спортни площадки и доста пространства за свободното време, където те рисуват, молят се и се забавляват.

Според управляващите, появяването на такива затвори ще спомагат за намаляването на престъпността в Дания, тъй като обичайните изолатори не се справяли с тази задача.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР