Норвежкият енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar пуснаха в

...
Норвежкият енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar пуснаха в
Коментари Харесай

Вятърна електроцентрала плава край Шотландия

Норвежкият енергиен оператор Statoil и арабската компания Masdar пуснаха в употреба първата плаваща вятърна електроцентрала в света. Hywind се намира близо до крайбрежието на Абърдийншър в Шотландия. Мощността на комплекса е 30 мегавата.

Плаващата вятърна електроцентрала работи на разстояние 25 км от сушата и зарежда с ток пристанищния град Питърхед. Hywind може да обезпечи електричество на 20 000 семейства.

Всяка от турбините на електроцентралата е висока 253 метра от горна точка на лопатите до водната повърхнина. Основите на пилоните лежат до дъното на дълбочина 175 метра. Към него ги крепят поплавъци с баласт от 1 200 тона.

Инженерите от дълго време създават технология за разполагането на ветрогенератори във вътрешността в морето, където селата на въздушните потоци е несравнимо по-голяма. Използваната за Hywind система разрешава фиксиране на пилони на дълбочина до 800 метра.

Плаващата електроцентрала се ръководи от специфичен програмен продукт, който управлява ъгъла на офанзива на винтовите лопати според от силата напразно и клатенето на вълните. На по-късен стадий генераторите ще бъдат снабдени с батерии Batwind с мощ 1 МВтч за депозиране на творби ток.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР