Норвежката кухня е малко позната у нас, а същевременно е

...
Норвежката кухня е малко позната у нас, а същевременно е
Коментари Харесай

Изненади от норвежката кухня

Норвежката кухня е малко позната у нас, а в същото време е съвършен метод да разнообразите ежедневното си меню. Характерно за нея е необятната приложимост на пресните артикули, рибата, морските деликатеси, агнешкото, телешкото и овчето месо. Много публикувани са и яхниите, приготвени от дивечово месо. Ето няколко типични норвежки предписания:

Предястие от авансово консервирана херинга

Необходими артикули: 12 херинги, 3 глави нарязан на филии кромид лук, 1 нарязан на колелца морков, няколко части хрян, 4 дафинови листа, 1 ч. л. горчица на прахуляк, черен пипер на зърна, 500 мл оцет, 1 ч. ч. захар, сол на усет, няколко зрънца каперси, 1 лимон за украса.

Начин на подготвяне: Рибите се оставят да киснат за 24 часа във вода, която от време на време се сменя. После се отрязват главите им, обелва се кожата, обезкостяват се и се нарязват на дребни части. Рибата се поставя в стъклен буркан дружно с лука, моркова, хряна, дафиновия лист, черния пипер и горчицата.

Оцетът се кипва дружно със захарта и сол на усет и с него се залива рибата. Притиска се с нещо тежко и се оставя в хладилника да престои 1 седмица. От по този начин приготвената риба може да се направи вкусно рибно предястие, което да се украси с нарязан лимон и каперси.

Основно ядене от телешко месо

 Месо

Необходими артикули: 1 кг телешко месо, 1 зелка, черен пипер и сол на усет, 2 с. л. масло, 1 с. л. брашно, няколко стръка ситно нарязан магданоз.

Начин на подготвяне: Месото се нарязва и се поставя да ври в подсолена вода. Отделно се сварява до омекване и зелката също в подсолена вода. Нарязва се на едро и се постила като поставка в по-голяма тава, а върху нея се подреждат частите месо.

Слага се сол и черен пипер на усет и всичко се захлупва с похлупак и се оставя да се вари в авансово загрята фурна. След като месото е готово, се полива с масло, в което е размито брашното, и се оставя още няколко минути, до момента в който се сгъсти сосът. Когато всичко е готово, се поръсва с магданоза и се сервира.

Сладки за десерт

 Сладки

Необходими артикули: 1 твърдо сварено яйце, 2 сурови яйца, 2 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. разтопено масло, пудра захар за овалване.

Начин на подготвяне: Жълтъкът на свареното яйце се отделя и се стрива на доста ситно. Към него се прибавят 2 сурови жълтъка, 1 ч. ч. брашно и маслото при непрестанно бъркане. Накрая се прибавя и останалото брашно.

Разбърква се до приемането на безпрепятствено тесто. От него се отделят дребни късчета, разтеглят се и се вършат панделки, които се връзват на фльонга. Потапят се в разрушените белтъци, овалват се в пудрата захар и се изпичат в мощно загрята фурна.

Опитайте още Норвежки питки Bolle, Супа от сьомга, Норвежки самун с ленено семе, Норвежка салата с риба, Еленско със сметанов сос.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР