Норвегия и Швеция започнаха в петък редица икономически мерки, насочени

...
Норвегия и Швеция започнаха в петък редица икономически мерки, насочени
Коментари Харесай

Скандинавските страни въвеждат икономически мерки заради коронавируса

Норвегия и Швеция започнаха в петък редица стопански ограничения, ориентирани към намаляване на икономическите последствия от експлоадирането на COVID-19, съобщи АФП, представена от БГНЕС.
Норвежкото държавно управление показа ограничения за стимулиране на стопанската система, в това число незабавни ограничения за отбягване на банкрути, и старания, ориентирани както към по-широката стопанска система, по този начин и по-специално до засегнатите бизнес браншове.
Правителството съобщи, че ограниченията, които включват променени правила за налози и възнаграждение при болест, евентуално ще костват общо към 6,5 милиарда крони (589 милиона евро), само че министър председателят Ерна Солберг акцентира, че в случай че е належащо, ще бъдат добавени още.
" Въпреки че ограниченията, които представяме през днешния ден, възлизат на доста милиарди крони, това към момента е единствено началото ", сподели Солберг пред публицисти.
Мерките също включват прекъсване на летищните такси за пасажерите, с цел да се помогне на изпитващите компликации самолетни компании като Norwegian Air Shuttle, наранени мощно от спада на търсенето.
Централната банка на Норвегия също разгласи сутринта, че понижава главната си рента с 0,5 пункта до 1 %.
" Съществува забележителна неустановеност по отношение на продължителността и последствията от епидемията и съществува риск от мощно изразено икономическо закъснение ", сподели шефът на централната банка Ойстейн Олсен пред публицисти.
Олсен добави, че банката следи развиването и е " подготвена за по-нататъшно понижаване на лихвите ".
Междувременно в прилежаща Швеция централната банка съобщи, че е подготвена да отпусне до 500 милиарда крони (45 милиарда евро) на компании посредством банковата система.
В допълнение към понижението на лихвите, централната банка на Норвегия съобщи, че ще предлага изключителни заеми на банките, до момента в който финансовото министерство съобщи, че разрешава на банките да пускат финансови буфери, с цел да освободят ликвидността.
Органът за финансов контрол на Швеция също предложи понижаване на условията за финансов буфер за банките.
В четвъртък вечерта Норвегия записа първия смъртен случай от новия ковид, а в петък регистрира 750 доказани случая на заразяване. Швеция също има една гибел от COVID-19 и 775 доказани случая.
Също в четвъртък държавното управление на Норвегия огласи това, което назова " най-досадните ограничения ", които страната вижда в спокойно време, с цел да ограничи разпространяването на новия ковид.
Културните и спортните събития ще бъдат анулирани, а норвежците бяха помолени да заобикалят градския превоз и да работят от у дома. Баровете, публичните басейни, фитнес залите, фризьорите, салоните за разтривки и татуировки, наред с други, ще бъдат затворени.
Като най-големият производител на нефт в Западна Европа, Норвегия има солидна стопанска система, само че в този момент страната е наранена както от пандемията, по този начин и от спадането на цената на петрола.
През тази година няколко икономисти предизвестиха за риска от криза., АФП
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР