Съединените щати се надяват срещите по отбраната в Рияд в

...
Съединените щати се надяват срещите по отбраната в Рияд в
Коментари Харесай

САЩ се опитват да привлекат съюзници от Персийския залив с общ противоракетен щит

Съединените щати се надяват срещите по защитата в Рияд в сряда да оказват помощ за постигането на отдавнашна цел за създаване на районен противоракетен щит , подсилен от сполучливата защита на Израел против талази от ирански ракети и дронове предишния месец, предава " Ройтерс ".

Но не е ясно дали съдружниците от Персийския залив имат същото доверие , че Съединени американски щати ще се втурнат да ги пазят, или дали тези съдружници са подготвени да подхващат стъпките, нужни за истинско консолидиране на защитата, споделят някогашни американски чиновници и специалисти.

Срещата на 22 май в Рияд на Съвета за съдействие сред Съединени американски щати и Персийския залив (GCC) идва малко повече от месец откакто Съединените щати, Англия и други съдружници помогнаха на Израел да смъкна, изстреляни най-вече от територията на Иран.

Срещата идва и на фона на и дронове от йеменските хуси против търговски кораби в Червено море. Прехващанията от военни кораби на Съединени американски щати и Англия също потвърдиха мощта на западната противовъздушна защита.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати, говорейки пред " Ройтерс " при изискване за анонимност, сподели, че съдружниците от Персийския залив признават, че сполучливата отбрана на Израел е резултат от години на отбранителна интеграция сред сътрудниците на Израел.

Последната среща на GCC беше през февруари 2023 година Не е ясно дали идната среща ще докара до съглашения.
 Редица страни желаеха израелската Противовъздушна отбрана след триумфа ѝ при офанзивата на Иран
Редица страни желаеха израелската Противовъздушна отбрана след триумфа ѝ при офанзивата на Иран

Arrow е " изпълнила главната роля " в прехващането на иранските ракети

Американски чиновници от дълго време са признали, че доста народи в Близкия изток не са склонни да споделят директно сензитивна отбранителна информация между тях, в това число радарни данни, като се има поради, че това може да разкрие уязвимости.

Дана Строул, която беше консултант на Пентагона по политиката за Близкия изток до края на предходната година, сподели, че страните в Персийския залив ще би трябвало да вземат политическо решение дали да продължат напред с районното шерване на разследваща информация и вложенията в сигурни връзки.

Но също по този начин има " продължаващи подозрения по отношение на желанието на Америка да поддържа защитата на сътрудници отвън Израел ", сподели Строул.

" Вашингтон би трябвало също да обясни на тези сътрудници, че могат да чакат същото равнище на отбранителна поддръжка, в случай че Иран ги нападна непосредствено ", сподели Строул, който в този момент е шеф на проучванията във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Всички членове на GCC - които включват Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства - ще изпратят делегации. Израел няма да изпрати участник, сподели американски боен представител, поискал анонимност.

Строул означи, че съдружниците от Персийския залив не престават да купуват военни системи от композиция от снабдители от Съединени американски щати, Европа, Китай и други страни. Това ги сложи в несъгласие със Съединените щати , които предизвестиха, че не могат да интегрират съветски или китайски системи с американско съоръжение за противовъздушна и противоракетна защита (IAMD).

" Следователно, в случай че военните от GCC желаят да преследват IAMD, те би трябвало да се ангажират да " купуват американско " или да закупуват системи от други доверени източници ", сподели Строул.
 Съединени американски щати: Израелско-саудитската нормализация се нуждае от тишина в Газа
Съединени американски щати: Израелско-саудитската нормализация се нуждае от тишина в Газа

Съединените щати в понеделник описаха като " покрай финала " двустранния пакт за защита със Саудитска Арабия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР