Номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън

...
Номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън
Коментари Харесай

Сенатът попита бъдещия посланик на САЩ в България как ще намали зависимостта от руския петрол

Номинираният за нов дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мъртън беше изслушан в комисията по външни връзки на Сената на 29 ноември. Това стана близо половин година, откакто президентът Джо Байдън разгласи кандидатурата му за поста на мястото на Херо Мустафа .

По време на не беше повдигната нормалната тематика за корупцията, само че беше упомената рафинерията " Лукойл " и желанието на служебния кабинет да ѝ позволи за трети страни, в подмяна на това, че ще заплаща налози в България. Това ще бъде заобикаляне на европейското ембарго върху съветския нефт.

Засегната беше и войната в Украйна и какво се възнамерява за региона на Черно море.

Мъртън и още четирима номинирани за посланици в Европа - на Румъния, Естония, Латвия и Чехия , показаха целите за мандата си, който е с дълготрайност 3 година

Кандидатурата на Мъртън показа сенаторката демократ Джин Шахийн , която разказа България като " съдружник, на който можем да разчитаме в регион със стратегическо значение за Съединени американски щати ". Тя добави, че страната е ръководена от " несигурно съдружно държавно управление " и е изправена пред провокации като корупция и проведена престъпност, забавяща се стопанска система.

Шахийн означи още, че България е застанала зад Украйна макар историческите си връзки с Русия.

Като цели Мъртън изреди пазаруването на втора партида, поддръжката на българските управляващи за битка със " злонамереното съветско въздействие ", енергийната самостоятелност на България от Русия и откриването на тръбопровода за доставка на газ от Азербайджан , както и за укрепване на двустранните връзки и отбраната на националните ползи на Съединени американски щати.

Никой не зададе въпрос на Мъртън за корупцията, макар наложените от Съединени американски щати наказания по против депутата Делян Пеевски и други някогашни високопоставени българи.

Сенаторът Крис ван Холън обаче го попита за връзките на България с съветската компания " Лукойл ". Демократът сподели, че има действителен проблем с уговорките, поети към Европейски Съюз, да не се употребява съветски нефт. И се поинтересува какво ще направи Мъртън, " с цел да понижи тази взаимозависимост на България " и по какъв начин ще се отрази на петролното ембарго, в случай че страната продължи да го разрешава.

Страните членки постановиха като глоба поради войната против Украйна. Мярката влиза в действие от 5 декември за суровия нефт и от 5 февруари за модифицирания нефт.

Кандидатът за дипломат стартира отговора си с уточнението, че не е специалист по тази комплицирана тематика, само че приказва за съдействието сред Съединени американски щати и България за понижаване на " тази историческа обязаност, която в сегашните условия е проблем ".

" Работим с другите ни европейски сътрудници и Европейската комисия , за механизми и принадлежности, които да бъдат предоставени на България, с цел да скъса тези връзки ", сподели Мъртън.

Той добави, че може да отнеме време, само че сигурно ще работи за това.

Ван Холън означи, че казусът не е в това, че българите ще продължат да употребяват съветски нефт, а че в случай че го изнасят, това ще е пробив в глобите.

Мъртън беше запитан и за вниманието на Съединени американски щати към региона на Черно море .

" Известно ми е, че нашата администрация работи за това по какъв начин да използваме някои оперативни дейности в чужбина. В български подтекст мога да кажа, че работим интензивно за модернизиране на отбранителните благоприятни условия, в това число на военноморските сили, с цел да пазят морските си граници ", отговори той, представен от.

Според него България би трябвало да работи с всички другарски страни в региона с цел да подсигуряват да продължи комерсиалната активност в Черно море и да се пресичат " зловредните дейности в региона ".

В отговор на запитване за енергийната политика Мъртън сподели, че Съединени американски щати по принцип работят с България за нашарване на източниците на сила. Той напомни за откриването на интерконектора с Гърция .

" Доколкото знам, те сега не получават съветски газ, Русия ги отряза през април ", добави той.

Комисията може да отхвърли някой от претендентите като неопитен, само че такива случаи съвсем няма, тъй че се чака Мъртън да бъде утвърден.
Кой е Мъртън
Кенет Мъртън е от Вирджиния. Той е някогашен дипломат на Съединени американски щати в Хърватия, а до неотдавна е бил беше краткотрайно изпълняващ длъжността шарже д`афер на посолството на Съединени американски щати в Хаити. Бил е посланик и във Франция.

Висш посланик от сан “кариерен министър ”, Мъртън е бил зам.- изпълнителен секретар в Държавния департамент. Има и опит като основен зам.- помощник-секретар в Бюрото за световно ръководство на гении и зам.- помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън има бакалавърска степен от университета " Маями " в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон.

Носител е на Голям почетен кръст, присъден от държавното управление на Хаити за поддръжката му след земетресението през 2010 година, при което починаха над 170 000 души .

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР