Номиналният брой на ежедневните трудови мигранти между общините към 2021

...
Номиналният брой на ежедневните трудови мигранти между общините към 2021
Коментари Харесай

Трудови мигранти се възползват от високите заплати в големия град

Номиналният брой на ежедневните трудови мигранти сред общините към 2021 година е съвсем 325 хиляди души. В челото на тази класификация се подреждат няколко огромни града, като водач е Перник, с 14,4 хиляди души, пътуващи най-много към столицата. Община Пловдив е на второ място с 11,2 хиляди души с помощта на мощно развитата промишленост в дребните общини към регионалния град. Прави усещане, че в региона към Пловдив като цяло има мощна ежедневна миграция, като в топ 20 по брой пътуващи се подреждат и общините Родопи, Марица, Асеновград, Карлово.

Сходна е динамичността в региона към София, като от самата Столична община към други пътуват 9,4 хиляди души, а огромен брой хора пътуват всеки ден от Своге, Елин Пелин, Костинброд и Божурище. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система.
 
Сред общините с огромен брой пътуващи работа всекидневно са и Стара Загора (7,7 хиляди души), където съществена посока е енергийният комплекс в Гълъбово и Раднево, Бургас (6,8 хиляди души) и Варна (7 хиляди души), където привлекателни за служащи от огромния град са както дребните курортни общини, по този начин и околните индустриални центрове. Прави усещане, че и по-малкият град Добрич е измежду водачите, като 5 хиляди от служащите пътуват до прилежащи общини. Това обаче е отражение най-много на административното разделяне, което отделя града напълно от обкръжаващата го Добричка община, както и от околните курорти.
 
Ако разгледаме ежедневната миграция като дял от всички заети доста ясно се отличават главните стопански центрове на страната. С най-високи дялове са Антон (66%) и Чавдар (64%), чиито служащи пътуват до огромните индустриални предприятия на Средногорието, а в топ 10 се подрежда и Златица (56%).

11 области у нас са „ донори “ на служащи за непознати страни

Най-видими са регионите към най-големите градове – край София това са Горна Малина (58%), Своге (51%), Божурище (50%), Сливница (47%), Костинброд (43%), край Пловдив – Родопи (58%), Куклен (51%), Марица (46%), Садово и Калояново (по 44%), край Варна – Аксаково (52%), Белослав (47%), Аврен (45%). По-малки, само че очевидно забележими на районната карта кръгове от общини с огромен дял на всекидневно пътуващите се оформят и към Шумен, Пазарджик, Плевен, Русе, Бургас, Разград, се показва в разбора.
 
 istock istock
Според икономистите, до момента в който общините, които притеглят най-вече трудови мигранти са безспорните стопански водачи на страната, с най-динамичните пазари на труда и най-високите заплати, то най-големите донори на труд са по-скоро „ в средата “. От една страна обезпечават задоволително добър достъп и съгласуваност с огромните градове и центровете на индустрията, от друга – задоволителна раздалеченост, която отстранява негативите на градския живот и обезпечава успокоение и по-чиста околна среда, постоянно при по-ниски разноски за прехрана. Взети дружно, тези две групи общини образуват съвсем цялата стопански динамична част на страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР