Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания

...
Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания
Коментари Харесай

Кампания за забрана на ядреното оръжие печели Нобел за мир

Нобеловата премия за мир за тази година печели Международната акция за възбрана на нуклеарното оръжие (ICAN), оповестиха международните организации.

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Норвежкият Нобелов комитет награждава основаната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху пагубните филантропични последствия от потреблението на нуклеарни оръжия и за упоритите й старания да реализира основаваща се на съглашение възбрана на този тип оръжия ".

Изпълнителният шеф на организацията Беатрис Фин е доста радостна от новината, сподели на конференция председателката на норвежкия комитет Берит Райс-Андершен, представена от Reuters.
Комитетът е избрал организацията всред повече от 300 препоръчани кандидатури. Огласяването на премията е кулминационната точка на тази седмица, в която бяха оповестени новите нобелисти в региона на медицината, физиката, химията и литературата.

Норвежкият комитет не дава информация кои са били претендентите за оценката за мир, само че прецизира, че са били препоръчани 215 души и 103 организации. Анализатори допускаха, че измежду главните кандидати са сирийската доброволческа филантропична организация "Белите каски ", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на договорката за иранската нуклеарна стратегия.

Първата Нобелова премия за мир е присъдена през 1901 година Оттогава наградата е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - да вземем за пример в годините на Първата и на Втората международни войни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР