Нобеловата награда за химия за 2015 година се присъжда за

...
Нобеловата награда за химия за 2015 година се присъжда за
Коментари Харесай

Нобелова награда за химия за репарациите на ДНК

Нобеловата премия за химия за 2015 година се присъжда за откриването на клетъчния инструментариум за репарациите на ДНК.

С високото отличие са удостоени Томас Линдал (работи във Великобритания), Пол Модрич и Азиз Санкар (и двамата работят в САЩ). Това разгласи Кралската шведска академия на науките в Стокхолм, отговаряща за избора на лауреати на премията.

„ За инструментариума, който разрешава на молекулярно равнище да се покаже по какъв начин клетките „ ремонтират “ повредените ДНК и съхраняват генетичната информация “, се споделя в известието на Нобеловия комитет.

Церемонията по награждаването на показаните лауреати ще се състои по традиция на 10 декември, в деня на кончината на създателя на Нобеловите награди – шведския бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).

Четири от петте завещани от него награди – в региона на физиологията или медицината, физиката, химията и литературата, както и в региона на стопанската система, учредена през 1968 година в памет на Нобел от шведската Държавна банка, ще бъдат връчени в Стокхолм.

Наградата за мир, съгласно волята на нейния създател, постоянно се връчва в Осло и също на 10 декември.

Сумата на всяка от Нобеловите награди тази година е 8 милиона шведски крони (953 000 долара).

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР