Нобеловата награда за химия отива при екип от трима учени

...
Нобеловата награда за химия отива при екип от трима учени
Коментари Харесай

Революционен метод за заснемаме на биомолекули донесе Нобел за химия на трима учени

Нобеловата премия за химия отива при екип от трима учени – Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън, за създаването на криоелектронна микроскопия, онагледяваща с висока резолюция биомолекулярни структури в разтвор. Това съставлява способ за опростяване и възстановяване на изображенията на биомолекули.

Благодарение на тяхното изобретение откривателите към този момент могат да основават триизмерни структури от биомолекули, посочиха от Кралската шведска академия на науките, съгласно която тяхното изобретение води биохимията в нов век, осведоми. За тази просвета изображенията са от особена значимост, а научните пробиви постоянно се основават на сполучлива визуализация на обект, незабележим за човешкото око.

Въпреки това биохимичните карти в продължение на дълго време бяха изпълнени с празни полета, защото наличната технология се затрудняваше да възпроизведе изображения на огромна част от молекулярните механизми на живота. Това се трансформира с появяването на криоелектронната микроскопия. Сега откривателите могат да замразяват биомолекули до момента в който те се движат, както и да пресъздават процеси, които в никакъв случай преди този момент не са следили, показват още в известието си от Кралската шведска академия на науките.

Дълго време се смяташе, че електронните микроскопи са подобаващи за снимане единствено на мъртва материя, защото мощният им електронен лъч унищожава биологичния материал.

Но през 1990 година Ричард Хендерсън сполучливо основава триизмерно изображение на протеин с резолюция на атомно равнище, употребявайки електронен микроскоп.

Йоахим Франк е индивидът, който прави тази технология значително използвана. В интервала сред 1975 година и 1986 година той създава способ за обработка на изображения, посредством който замъглените двуизмерни облици на електронния микроскоп се проучват и сливат, с цел да разкрият детайлна триизмерна конструкция.

Жак Дюбоше на собствен ред прибавя вода към електронната микроскопия. Течната вода се изпарява във вакуума на електронния микроскоп, което води до разпада на биомолекулите. В началото на 80-те Дюбоше сполучливо трансформира вода в стъклена конструкция. Той реализира това като охлажда внезапно течността, тъй че тя да се втвърди във тип, какъвто е имала като течност към биологичната проба, която бива обсъждана. Така се разрешава на биомолекулите да запазят естествената си форма даже и във вакуум. Всяко едно от тези открития усъвършенства работата на електронната микроскопия. Желаната резолюция на атомно равнище е реализирана през 2013 година и откривателите към този момент могат да основават без проблем триизмерни структури от биомолекули.

Благодарение на това през последните няколко години научната литература е цялостна с изображения на всичко от протеини, причиняващи устойчивост към антибиотици, до повърхността на вируса зика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР