Нобеловата награда безспорно е едно от най-престижните отличия, които човек

...
Нобеловата награда безспорно е едно от най-престижните отличия, които човек
Коментари Харесай

Общото между лютите чушки и Нобеловата награда за медицина

Нобеловата премия несъмнено е едно от най-престижните оценки, които човек може да завоюва. Тя е не просто огромно самопризнание за труда, напъните и резултата от тях, само че и оценка за публичната им значителност.
 Наградите Еми 2021, Джейсън Съдейскис кой завоюва за първи път премия
Първият път на звездите на премиите Еми 2021

Кои артисти завоюваха статуетка за първи път

Тазгодишната Нобеловата премия за физиология и медицина за 2021 година отиде при двама американски учени - Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за техните открития на рецептори за температура и досег. Чрез тях те дават в детайли пояснение по какъв начин възприемаме горещото, студеното и докосванията посредством нервни импулси.

" Способността ни да усещаме топлота, мраз и досег е от значително значение за оцеляването и е в основата на взаимоотношението ни със света към нас ", обосновават решението си от Нобеловия комитет.

И допълват, че откритието на двамата учени откритието " отключва тайните на природата... Обяснява на молекулярно равнище по какъв начин тези тласъци се трансформират в нервни сигнали. "
 Дейвид Джулиъс

Дейвид Джулиъс

А всичко стартира с... лютите чушки. И по-специално с веществото капсацин, отговорно за парещия усет. То е насочна точка за революционното изобретение, тъй като е известно, че провокира раздразнение на нервите и даже болежка. И Джулиъс взема решение, че е в действителност значимо да разбере механизма, по който това се случва.

Ученият и неговият екип основават банка от милиони ДНК фрагменти, съответстващи на гени, които могат да реагират на болежка, топлота и досег. След това включват гени от въпросната банка в кафези, които нормално не реагират на капсацин, с цел да намерят единствения ген, причиняващ чувствителността .

По-късно Джулиъс стига до извода, че капсаициновият рецептор, който са разкрили, е и рецептор за чувство за топлота, активиращ се при температури, които се възприемат като мъчителни, изясняват от Нобеловия комитет.
 Ардем Патапутян

Ардем Патапутян

Приносът на Патапутян пък е откриването на датчици в кожата и вътрешните органи, които реагират на " механични тласъци " - като допиране и напън. Със своя екип той съумява да разпознава клетъчна линия, която реагира, когато обособените й кафези са прободени с микропипета.

Идентифицират се 72 кандидат-гена, които може да са кодирали рецепторите и по метода на изключването се доближава до този, виновен за механичната сензитивност, предава CNN.

От комитета прецизират, че откритията на двамата учени са направени преди повече от десетилетие , само че в този момент са изключително настоящи на фона на пандемията от COVID-19. " През последната година забравихме за възприятието за досег - да вземем за пример по време на прегръдка. Това са рецептори, които ни дават чувство за топлота и непосредственост ", декларират от там.
 Лютите чушки, капсацинът и по какъв начин пикантните храни ни поддържат здрави
Лютите чушки като лекарство

Ядем, ревем и сме здрави

Престижното отличие носи със себе си и парична премия от 10 милиона шведски крони, което е към 985 хиляди $ . А Патапутян и Джулиъс ще би трябвало да решат по какъв начин да си я поделят.

The seminal discoveries by this year’s laureates in physiology or medicine have explained how heat, cold and touch can initiate signals in our nervous system. The identified ion channels are important for many physiological processes and disease conditions.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР