Нивото на река Дунав остава екстремно ниско. В българския участък

...
Нивото на река Дунав остава екстремно ниско. В българския участък
Коментари Харесай

Нивото на река Дунав остава екстремно ниско

Нивото на река Дунав остава рисково ниско. В българския сектор през днешния ден равнището е минус 45 см по отношение на условната кота нула. През 2003 година равнището е било минус 73 см при кота нула, т.е., има още 28 см. до рекордно ниското равнище.

Ефектът от всичко това: товарните кораби са блокирани, а фериботите не работят, което в допълнение натоварва трафика от тежкотоварни камиони по българо-румънските гранични пунктове.

Ниското равнище на Дунав пресуши големи сектори от реката. На остров Люляка край Русе се вижда оголеното дъно на реката. Островът наподобява повече на пустиня, тъй като поради сушата е нараснал територията си и до него се стига пешком. На директни стоянки изчакват над 50 плавателни съда, до момента в който равнището се повиши. А компаниите, поръчали товарите, търпят големи загуби, предава Българска национална телевизия.

Заради променената климатична конюнктура в Европа през последните 15 години преваляванията във водосбора на Дунав са оскъдни. На процедура, реката няма от кое място да се достави с вода, твърди инж. Георги Георгиев, който цялостен живот се занимава с изследването на Дунав.

" Основният източник, който зарежда реката - Алпите, последните зими съвсем няма превалявания от сняг. Високите ледници с всеки минал ден се топят с по 5 см. ", споделя Георги Георгиев – някогашен началник на АППД.

В българския сектор поради образувалите се прагове, най-критично е равнището при Белене. Дори драгажната техника не може да стигне до там, с цел да обезпечи по-добри условия за корабоплаването. И въпреки всичко, съгласно специалистите, решение за подобряването на фарватера по реката има, само че е въпрос на политическа воля да се вземе.

„ Политиците на България и Румъния би трябвало да запретнат ръкави и да вземат решение за създаване на хидровъзлени баражи, с цел да можем да осигурим над баражите условия за корабоплаването. ", счита Георги Георгиев.

Заради пресъхналия Дунав фериботите са принудени да спрат работа, което усили и без друго километричните опашки от тирове на Дунав мост при Русе и Видин. Даниел Данчев пътува от Кърджали за Букурещ. За 56 часа не е мръднал и сантиметър с камиона си.

" Фериботите не са опция, опция е да има работни гишета, с цел да работим. ", споделя той.

" На Оряхово е затворено, няма ферибот сега поради ниското равнище. Излиза малко по-скъпо ферибота, само че пък за сметка на това не се чака толкоз. Тука втори ден очаквам, може и на следващия ден да не мога да мина. ", тревожи се Динко Апостолов, водач.

Засега ниското равнище на Дунав не заплашва реакторите на АЕЦ – Козлодуй, които се охлаждат с вода от реката. Бреговата помпена станция е проектирана по този начин, че да може и при още по-голямо намаление да работи. Плитчините в реката и температурата от 26 градуса на водата обаче са пагубни и за рибата в Дунав, която няма къде да хвърли хайвера си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР