Нимиц: Конституционните промени са голям напредък за Македония, Балканите и

...
Нимиц: Конституционните промени са голям напредък за Македония, Балканите и
Коментари Харесай

Нимиц: Конституционните промени са голям напредък за Македония, Балканите и Европа

Нимиц: Конституционните промени са огромен прогрес за Македония, Балканите и Европа
Искам да изразя своето огромно задоволство от резултатите от гласуването в македонския парламент. Това съобщи пред „ Гласа на Америка “ американският посланик Матю Нимиц.

Дълго време той беше интернационалният медиатор в разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония, който завърши сполучливо с подписването на Договора от Преспа от министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението планува смяна на името на Македония, която отсега нататък ще се споделя Република Северна Македония. За да влезе то в действие, македонският парламент трябваше да гласоподава промени в Конституцията, което към този момент е реалност, откакто 80 от 120 депутати поддържаха поправките.

„ Това е добър прогрес освен за Македония, само че и за Балканите и Европа. Искам да благопожелавам на всички политически сили и на техните водачи за това значимо решение “, съобщи Нимиц.

Той е изключително удовлетворен от метода, по който действа дейно и отговорно демократичната система в страната.

“Надявам се и останалите въпроси да бъдат позволени и леко да се завърши целият развой. Призовавам всички политически водачи да работят градивно за завършването на контракта и да продължат с неговото използване “, сподели Нимиц.

“От името на генералния секретар мога да заявя, че Организация на обединените нации са подготвени да ви оказват помощ в този развой “, добави още американският посланик.

Промените в македонската конституция освен поставят точка на траялия повече от 27 години спор с Гърция, само че също по този начин откриват пътя за участие на Македония в НАТО и за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР