Никозия иска да се определи специален пратеник на генералния секретар

...
Никозия иска да се определи специален пратеник на генералния секретар
Коментари Харесай

Никозия иска да има специален пратеник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос

Никозия желае да се дефинира специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации по кипърския въпрос, което съгласно нея е от основно значение за напредване на процеса по решение казуса на острова, оповестява електронното издание на в. „ Филелефтерос “.

Очаква се въпросът да бъде подложен от президента на Република Кипър Никос Анастасиадис на днешната му среща с представители на Организация на обединените нации.

Според Никозия интернационалната конюнктура разрешава да бъдат подхванати дейности по кипърския въпрос макар обстоятелството, че вниманието на Организация на обединените нации и на страните участнички в опита за решение на казуса на острова сега е ориентирано към Украйна.

Изданието напомня, че от последния опит на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за възобновяване на диалозите по кипърския въпрос са минали седем месеца.

Никозия счита, че с изключение на определянето на специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации по кипърския въпрос, който да има съответен мандат – възобновяване на договарянията, са нужни и ограничения за създаване на доверие.

Анастасиадис ще се срещне през днешния ден с високопоставени представители на Организация на обединените нации и специфичния представител на генералния секретар на организацията на острова Колин Стюард.

Въпреки че Република Кипър е в избирателен интервал, президентът Анастасиадис не счита, че това е спънка за възобновяване на договарянията по кипърския въпрос, написа " Филелефтерос ".

Изданието показва, че 2023 година е година на избори както в Кипър, по този начин и в Турция и това е от значително значение за планирането на последващи дейности по кипърския въпрос от страна на интернационалната общественост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР