Никой равностоен бизнес партньор не е играл втора цигулка по-добре

...
Никой равностоен бизнес партньор не е играл втора цигулка по-добре
Коментари Харесай

На 99 години почина Чарли Мънгър - дясната ръка на Бъфет

Никой равносилен бизнес сътрудник не е играл втора цигулка по-добре от Чарли Мънгър.

Най-близкият другар и съветник на Уорън Бъфет от шест десетилетия, милиардерът, заместник-председател на Berkshire Hathaway, умря във вторник на 99-годишна възраст в калифорнийска болница, оповестява The Wall Street Journal, предад Профит.

На обществени места, изключително пред десетките хиляди присъстващи на годишните събрания на Berkshire, Мънгър постоянно е оставял на ръководителя на компанията Уорън Бъфет мястото под светлината на прожекторите.

Насаме обаче Бъфет, който е на 93 години, постоянно се подчинява на Мънгър, написа WSJ.

През 1971 година Мънгър убеждава ръководителя на Berkshire да купи магазините за бонбони See’s на доста „ по-висока цена, в сравнение с е привикнал да заплаща “, спомня си Бъфет.

See’s ще продължи да генерира към 2 милиарда $ кумулативни доходи за Berkshire през идващите десетилетия.

Мънгър, който постоянно е бил удивен от инженерството и технологиите, също по този начин стои зад вложенията на Berkshire в китайския производител на акумулатори и електрически транспортни средства BYD, и Iscar, израелски производител на металорежещи машини.

Чарли Мънгър е брилянтен вложител самичък по себе си, показва WSJ.

Той стартира да ръководи капиталови партньорства през 1962 година Оттогава до 1969 година S&P 500 печели приблизително 5,6% годишно. Възвращаемостта от партньорствата на Бъфет е приблизително 24,3% годишно. Мънгър се оправя още по-добре – със междинни годишни облаги от 24,4%.

През 1975 година, малко преди да се причисли към Berkshire като заместник-председател, Мънгър приключва своите партньорства. През 14-годишната си история неговите портфейли печелят приблизително 19,8% годишно; S&P 500 нараства единствено с 5,2%.

Бъфет и Мънгър влагат по друг метод.

Първият, под въздействието на своя наставник Бенджамин Греъм, би купил съвсем всеки бизнес, даже и да е съвсем мъртъв, стига да е на ниска цена.

Сред тези бизнеси е и самият Berkshire Hathaway, който е занемарен производител на текстил, когато Бъфет го купува през 1965 година

Бъфет трансформира Berkshire в холдинг, в който влизат застрахователни и други компании, продължавайки да търси несъвършен бизнес на преференциални цени. Вместо това Мънгър се концентрира върху страхотни бизнеси на по-високи цени, смятайки, че те ще бъдат обезщетени от капацитета им им да носят пари в бъдеще.

В продължение на години на полемики Мънгър убеждава колегата си да се промени.

През 2015 година Бъфет написа, че Мънгър го е научил на следното: „ Забравете какво знаете за пазаруването на обективен бизнес на страхотни цени; вместо това купувайте прелестни бизнеси на обективни цени. “

Berkshire „ е издигнат по проекта на Чарли “, прибавя Бъфет.

Чарлз Томас Мънгър е роден в Омаха, Небраска, през 1924 година на Нова година.

Баща му, Алфред, е адвокат; майка му, Флорънс, е стопанка и запалена читателка на книги.
 
Мънгър приключва математика в Мичиганския университет, след което напуща учебно заведение, с цел да се запише във военновъздушния корпус на армията на Съединени американски щати по време на Втората международна война.

Военните първо изпращат Мънгър да учи термодинамика и метеорология в Университета на Ню Мексико и Калифорнийския софтуерен институт, след което го изпращат във въздушна база в Ноум, Аляска, където служи като синоптик.

След войната Мънгър убеждава декан в Юридическия факултет на Харвард да го одобри без тапия за лицей.

Той обмисля да се причисли към адвокатската процедура на татко си в Омаха, преди да се откри в Южна Калифорния. Той и няколко сътрудници в последна сметка откриват своя лична адвокатска процедура през 1962 година Днес в адвокатската фирма, известна като Munger, Tolles & Olson, работят към 200 юристи.

Първият му брак с Нанси Хъгинс приключва с бракоразвод. Той се дами за втората си брачна половинка Нанси Бари Бортуик през 1956 година Тя умира през 2010 година Те имат четири деца дружно и по две от предходните си бракове.

Мънгър се сблъсква с голяма покруса: през 1955 година синът му Теди умира от левкемия на 9-годишна възраст.

Мънгър по-късно си спомня по какъв начин крачи по улиците на Пасадена в сълзи от „ загубата на детето си сантиметър по сантиметър “. Повече от шест десетилетия по-късно той към момента може да задави от рев при загатна за страданието на сина си.

През 1978 година хирург прави неточност при интервенция на катаракта, оставяйки Мънгър кьорав с едното око, което по-късно би трябвало да бъде отстранено хирургически. Инвеститорът отхвърля да упрекна лекаря, като отбелязва, че затруднения настъпват при 5% от тези процедури. За него, както постоянно, става дума за цифри.

Мънгър самичък се учи на Брайл, след което осъзнава, че към момента вижда задоволително добре, с цел да чете. В последна сметка той кара личната си кола, постоянно за смут на приятелите и фамилията си, до началото на 90-те си години.

Двамата мъже, които ще ръководят Berkshire Hathaway, се срещат през 1959 година, когато Мънгър, който към този момент се е преместил в Лос Анджелис, отива на вечеря в родния си град, на която участва и Бъфет.

Те към този момент знаят имената си: Мънгър работи в магазина за хранителни артикули на дядото на Бъфет като момче.
Първата брачна половинка на Бъфет, Сюзън, спомняйки си тази вечеря, споделя през 1998 година: „ Мисля, че Уорън усещаше, че Чарли е най-умният човек, който в миналото е срещал, и мисля, че Чарли усещаше, че Уорън е най-умният човек, който в миналото е срещал. “

Двамата не след дълго стават неразделни, постоянно говорейки по телефона няколко пъти дневно.

Героят на Мънгър е Бенджамин Франклин, на който се възхищава поради любознанието, изобретателността и остроумието му. Собственият здрав разсъдък, хапливият комизъм, патологичната искреност и пренебрежението към стандартната мъдрост прави Мънгър звезда измежду вложителите.

По време на сесиите с въпроси и отговори на годишните събрания на Berkshire Мънгър мълчи, до момента в който Бъфет приказва дълго и напоително.

На годишната среща на Berkshire през 2000 година акционер пита по какъв начин спекулациите с интернет акции ще се отразят на стопанската система. Бъфет дава отговор с близо 550 думи. Мънгър изръмжава, „ в случай че смесите екскременти със стафиди, те отново ще останат екскременти “.

Когато акционер пита на срещата през 2004 година по какъв начин Berkshire дефинира заплащането на ръководителите, Бъфет приказва повече от пет минути. Мънгър споделя: „ Е, избирам да хвърля усойница в предницата на ризата си, в сравнение с да наема съветник по заплатите. “

Когато не споделя светлината на прожекторите с ръководителя на Berkshire, Мънгер е сладкодумен. На постоянни обеди и вечери с другари и семейство и на годишните срещи на Daily Journal, дребна медийна компания, на която е ръководител, той приказва с часове, написа WSJ.

Както означават доста другари, в случай че направи пауза, с цел да отпие глътка вода и някой различен стартира да приказва, Мънгър властно вдигаше показалеца си, с цел да попречи на другия говорещ да се намеси, преди да успее да преглътне.

Издръжливостта му също е изключителна.

През 2019 година, когато Мънгър е на 95 години, двама кореспонденти на Wall Street Journal се появяват в скромната му къща в Лос Анджелис в 18 часа. Той приказва съвсем без спиране съвсем до среднощ. Няколко пъти след 22 часа репортерите пробват да се изправят, с цел да си тръгнат; Мънгър им дава знак да седнат назад.
 
През август 2023 година, на 99-годишна възраст и употребяващ най-вече инвалидна количка, Мънгър настоя да се причисли към огромното си семейство, в това число над 10 внуци и правнуци, на годишното риболовно пътешестване, което те вършат до Минесота от десетилетия.

По това време Мънгър е „ душевен даже по-добре, в сравнение с когато и да било преди “, споделя неговият другар Питър Кауфман, ръководител на Glenair, производител на аерокосмически елементи.

Доволен от обществената си персона като свадлив асистент на Бъфет, Мънгър натрупва самичък личното си положение.

Той подарява средства на ралични институции, вариращи от Станфордския университет и болничното заведение Good Samaritan в Лос Анджелис до Planned Parenthood. Той също е фен проектант и живее в къщата, която самичък е проектирал през 50-те години на предишния век.

Чарли Мънгър в никакъв случай не стопира да проповядва обичайни добродетели. Две от обичаните му думи са „ старание “ и „ самообладание “.

В тирада през 2007 година той споделя, че харесва първата дума, тъй като това значи да работиш интензивно по нещо, до момента в който не го реализираш.

Харесва втората дума, „ самообладание “, тъй като отразява неговата философия за вложение и за живота. Всеки вложител, постоянно споделя Мънгър, би трябвало да може да реагира невъзмутимо на 50% загуба на фондовия пазар на всеки няколко десетилетия.

Мънгър резервира възприятието си за комизъм до 90-те си години, макар че е съвсем кьорав, едвам може да върви, а обичаната му брачна половинка Нанси е умряла години по-рано.

През 2016 година го питат на кого в дългия си живот се усеща най-благодарен.

„ На първия брачен партньор на втората ми жена “, споделя Мънгър мигновено. „ Има любовта на тази превъзходна жена в продължение на 60 години просто тъй като бях малко по-малко ужасяващ брачен партньор от него. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР