Никой не спира строителството на . Тя представлява едно трасе

...
Никой не спира строителството на . Тя представлява едно трасе
Коментари Харесай

Ако магистрала Хемус остане недовършена, ще ни струва 5 пъти повече |

Никой не стопира строителството на. Тя съставлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен, равно на АМ  „ Тракия ” от Пловдив до Бургас. „ Хемус ” е разграничена на 9 сектора. За секторите от 1 до 6 сме одобрили 1,95 милиарда лева, а за секторите 7, 8 и 9 сме обезпечили 1,8 милиарда лева. 

Това изясни районният министър Виолета Комитова по Нова тв. 

В секторите 1, 2 и 3 се строи с позволение за градеж, а в секторите 4,5,6,7,8 и 9 строителството не е почнало. Затова няма по какъв начин да спрем строителство, което не е почнало, съобщи още тя. 

По думите й строителството може да бъде спряно първо от компаниите, които да кажат на служащите си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде неистина, тъй като те имат доста пари, само че е допустимо този развой да се случи по други аргументи. Искам да кажа на служащите, че компаниите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е началник на „ Автомагистрали ” ЕАД и на всички подизпълнители. Аз нямам власт над него. Въпреки че „ Автомагистрали ” ЕАД е благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие, господин Беличев може да се уволни, единствено в случай че той реши самичък, акцентира Комитова. 

Държавата отделя доста пари за строителството им. Фирмите, които извършват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че дава доста пари и компаниите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва по този начин? Механизмът, по който се надписва сметката, е явен. При така наречен „ инженеринг ”, в случай че за веднъж трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, само че количеството е повишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма публични поръчки, описа министърът на Министерство на регионалното развитие. 

„ По едно разпореждане от сектори от 1 до 6, за които са разходени близо 2 милиарда лева, се строят единствено 1,2 и 3, а другите не са стартирани. Важно е да отбележим, че „ Хемус ” се строи от нашето комерсиално сдружение, наречено „ Автомагистрали ” ЕАД, която работи с доста подизпълнители, на които са раздадени задатъци ”, споделя Комитова.

„ От тези 2 милиарда на нашето комерсиално сдружение са изплатени 1,38 милиарда – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са подготвени, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 % от автомагистралата са изпълнени, а с парите сме доста по-напред. Въпрос на месеци е километрите по сектори 1,2 и 3 да бъдат приключени ”, изясни министър Комитова.

Аз ненавиждам незавършеното строителство, тъй като то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да стопира строителството на автомагистралата ”, добави тя.

Ремонтът на автомагистрала " Тракия " се финансира с други средства. Когато аз пристигнах в министерството на 12 май - 3 компании към този момент работиха в сектора Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше интензивно, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството или да го продължим. Спряното строителство са изгубени пари. Грешката е позволена в по-ранното обмисляне на тези ремонтни действия ”, разяснява Комитова. Фирмите започнаха да си желаят парите. Ние казахме, че ще им ги дадем, само че откакто правим инспекция на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите ”, изясни още министър Комитова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР