Никой не се е преборил с географията. София е пример

...
Никой не се е преборил с географията. София е пример
Коментари Харесай

С дронове правят мониторниг на качеството на въздуха в София

Никой не се е преборил с географията. София е образец за това. Тя даже не е разчетена за толкоз доста хора, разяснява в предаването „ Стълбището ” на Дарик доцент доктор Стелиян Димитров учител в Геолого-географски факултет на Софийски Университет „ Св. Климент Охридски “.

По мъдро беше София да се развива в посока Стара планина, счита той. Умен град не е този, който единствено вкарва нови технологии, а този който се приспособява към географските особености, уточни експертът. Ако приказваме за качество на въздуха да вземем за пример, то е друго в другите региони на града. То е комплициран феномен, който зависи от доста фактори. Всяка част на града е неповторима. Новите технологии ни дават опция да подредим всяка от тях в географския пъзел, разяснява Димитров.

В момента организираме опит със Столичната община за мониторинг на избрани зони, добави той.

Преди три дни, на фона на огромното захлаждане, имаме документирано, да вземем за пример във Филиповци, че внезапно към 8 часа сутринта, там възпламениха за отопление, всичко, което можеше да бъде запалено. Вдигнаха се прахови частици. Имаше огромно замръсяване, само че всичко отиде в Люлин, без там да горят каквото и да е.



Всъщност през последните години качеството на въздуха в София се е подобрило доста. Става въпрос за междинните стойности. Проблем са дните в които заради географските особености и държанието на столичани имаме фрапантни превишения на нормите, разяснява доцент доктор Стелиян Димитров.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР