Николов, който е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, коментира:

...
Николов, който е изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, коментира:
Коментари Харесай

Валентин Николов за договора с ”Уестингхаус”: Ние сме по-подготвени от други страни да построим нов реактор

Николов, който е изпълнителен шеф на АЕЦ Козлодуй, разяснява: " Като имаме първи технологиите можем да ги предлагаме на нашите съседи. можем да предлагаме образование на хора и прочие И аз считам, че би трябвало да се възползваме от това изискване. На 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй рано или късно им идва края. Ние би трябвало да ги заместим. След като сме нуклеарна страна, да продължим да бъдем такава.

 

Ние лицензирахме площадка за 7 блок, тъй като чакахме решение по арбитражното дело. Тогава направихме тази площадка за Уестингхаус и те споделиха, че ще ни показват технологията гратис, с цел да създадем хибриден план, вероятно ".

 

По думите му, има решение на Народното събрание, което би трябвало да бъде изпълнено. Това решение на Народно събрание задължава Министерски съвет да подписа междуправителствено съглашение сред Съединени американски щати и България, по отношение на построяването на 7 блок и вероятно на 8 блок на площадката на АЕЦ Козлодуй.

 

След като Министерски съвет изследва всички благоприятни условия, може да вземе решение за създаване на нова мощ.

 

Уестингхаус дава единствено плана, той се грижи за системите за сигурност, той не строи. Ще се разгласи търг. Имя няколко компании, които могат да се явят на подобен конкурс и да се търси най-ниска цена, съобщи Николов.

 

Той разяснява и контракта сред Булгаргаз и турската компания Боташ. " Няма неприятно да се вършат инспекции на контракти, стига да не са политически. Ние от дълго време желаеме да имаме изход на техните терминали.Така че този контракт е добър

 

Ако посредством него се заобикаля нашето отвращение да употребяваме съветска газ, то тогава към този момент е проблем. Могат да се ревизират финансовите условия, може да се ревизира дали не се прави микс с съветска газ. "

 

Но ние би трябвало да се възползваме от турската страна, тъй като това е един от методите да се спре съветската взаимозависимост. Другата опция е посредством Гърция, акцентира Николов.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР