Николай ПопивановДнес на 24-ти февруари 2024-та година – 11 години

...
Николай ПопивановДнес на 24-ти февруари 2024-та година – 11 години
Коментари Харесай

Синодът между Алтай и Валдай

Николай Попиванов

Днес на 24-ти февруари 2024-та година – 11 години след избора и интронизацията на Русенския митрополит Неофит за Светейши Български патриарх и Софийски митрополит, не с цел да означи годишнината от упоменатото събитие от избирането от III-тия Патриаршески изборен църковен събор на първия Патриарх в България отвън тоталитарното време след св. Патриарх Евтимий Търновски, а съгласно наредбите на членове 89-ти и 90-ти от Устава на Българската православна черква – Българска Патриаршия Св. Синод се събира на свое съвещание, зарадади друго. Да се запознае от Наместника на овдовелия Сливенски епархийски трон – Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с изборните бумаги на провелия се в последния неделен ден изцяло неканоничен и противоуставен избор за нов Сливенски митрополит и да се произнесе.

В нарушаване на съвсем всички разпореждания на признатия от последния VI-ти Църковно-народен събор от 2008-ма година Устав на БПЦ - БП 42-мата епархийски гласоподаватели, определени през 2021-ва година по предложение на умрелия след дълго боледуване митрополит Йоаникий, който е разгласен в 2012-та година от Комисията по досиетата за сътрудник на Държавна сигурност с агентурен псевдоним “Кирилиевич ”, организираха заедно гласоподаване, с което

съгрешиха пред Бога,

поругаха Църквата Му и съучастваха интензивно и групово като противоцърковно ОПГ в закононарушението “съзнателно нарушение наредбите на Устава ”, добре разказано в неговия член 190-ти.
Това гласоподаване на тези 42 лица даде следния резултат: от препоръчаните 10 номинации от Синода за претенденти за балотаж, който канонически принадлежи по право посредством гласоподаване да се позволи само от Събора на епархийските архиереи на една Поместна православна черква първи в посочената за определена двойка с 26 гласа е Агатополския свещеник Йеротей, той е доскорошен викариен свещеник на преселилия се във вечността Йоаникий Сливенски. Втори с 22 гласа е Константийския свещеник Михаил, сегашен викариен свещеник на Ловчанския митрополит Гавриил.
Тази епархия (включваща в рамките на диоцеза си областите Бургаска, Сливенска и Ямболска) имаше близо 44 години за собствен Сливенски митрополит една фигура, която симулираше нематериалност до степен на мистична псевдонабожност, която впечатляваше някаква аудитория със странностите си, целящи реплика на юрóдивост. А същността му се разкрива както от обществено оповестеното му агентурно досие на Държавна сигурност, от което е видно, че той самичък с разнообразни причини в интерес на верността му към комунистическата концепция четири пъти самичък се предложил, пишейки молби да стане сътрудник на репресивния уред на тоталитарния безверен съветско-социалистически режим на Българска комунистическа партия, макар че три пъти е получавал отвод. Въпреки това той не се е отказвал до момента в който не бъде отдаден въпреки всичко в слугинаж, предавайки Вяра, паство и Родина, то по този начин също и от активността му като член на Св. Синод и епархийски митрополит, което пък е видно от документите в Националния църковен историко-архивен институт.
Та същият този сътрудник “Кирилиевич ”, именуван от БПЦ публично “митрополит Йоаникий ”, а вътрешно-ведомствено с прякорите “Лисичката ”, даден му от неговият предходник митрополит Никодим и “Баба Слива ”, добит във времето, когато същият интензивно участваше и учредяваше небезизвестния и многопечален Български църковен ерес е “светъл ” персонаж – кадър на школите на Руската черква в Съветския съюз и пълноценно русифицира поверената му от Партията (тогава тя е поверявала като е повелявала на Синода) епархия до най-уродливите форми, противни на православното Богословие, на псевдоцърковна концепция за Панправославна мегадържава със заветен център – Третия Рим – Москва. Непрестанно от Синодалното издателство се издаваха " негови ” книги – сякаш духовна литература, която обаче беше единствено преводи на съветски такива.
Тази русификация, провеждана целево против Църквата, в неговата епархия доближи до извращението, че след 2018-та година, когато Вселенският патриарх Вартоломей Първи, съгласно своите канонически пълномощия и общоцърковни преимущества провежда учредяването на Православната черква на Украйна, на която ù даде Томос за автокефалия (какъвто към момента неизвестно за какво продължава да има и самосхизматизиращата се през днешния ден БПЦ), Йоаникий

забрани в цялата Сливенска епархия да бъдат причастявани украинци,

в случай че те не потвърдят принадлежността си към неканоничната към този момент Руска черква в Украйна, която е към Московската Патриаршия.
Такива се оказаха и гласоподавателите, които Йоаникий си е избрал да му избират правоприемник. Тези гласоподаватели, видно от обществено провеждания от митрополит Йоан епархийски избор, всред духовниците наподобяват като да са били образувани, даже антропологически, като извънредно радикални джихадисти от Кандахар, които одеве са прекалили с опиума, а миряните – те, горките, приличаха на маргинали от партийна колекция в селския хоремаг на извънпарламентарна партия, която пропагандира да станем и ние реСпублика в състава на РФ, по сходство на Чечня.

От към година и половина синодалните митрополити обмисляха дали да постъпят с Йоаникий както постъпиха с някогашния Старозагорски митрополит Галактион. Това очевидно е станало притежание (ясно е и от кои всред синодалите) на съветските резиденти в страната, техни шпиони, техни предприемачи, живеещи и функциониращи по Българското Черноморие, техни сътрудници за въздействие у нас и на към този момент доста остарели висши ръководители - офицери от Държавна сигурност, само че и на значими крупни предприемачи, стартирали своята икономическа активност в годините на приватизацията и ползващи и притежаващи доста парцели в Сливенската епархия, изключително по южното ни морско крайбрежие. Явно целият този уред година и половина е подготвял избора за нов Сливенски митрополит с техен послушник.
Всичките тези среди проведено и масирано оказват мощен напън над българските митрополити, някои от които споделиха тази информация и са обезпокоени, тъй като синодалите ни не е да не са се подавали непрекъснато на

оказван външен напън,

изключително в случай че той е от Русия. Странното обаче е, че целият този напън върху Синода се реализира по заказ от Русия не за претендента – чедо на Гавриил Ловчански, който е най-отявления поборник и проводник за съветските ползи в Върховното ръководство на БПЦ към този момент от 23 години – Михаил Константийски, а за досегашния викарий на Йоаникий Сливенски – Йеротей Агатополски.
Най-вероятното е, че някои осъществени към този момент съветски ползи по Южното ни Черноморие би трябвало да бъдат съхранени в същия им статус, което повече би се подсигурило точно от свещеник Йеротей. Той има обществени прояви на мощен пропутинизъм, който пропагандира и в църковни проповеди, което е в нарушаване на Закона за вероизповеданията в Р. България.
Въпреки неуморните многократни и разнородни опити на Гавриил Ловчански да убеждава своите събратя митрополити за своя си претендент, който е също изцяло равнис по Кирил Гундяев и няма проблем с окървавените му “патриаршески ” ръце, то разграниченото по начало съветско въздействие у нас от самата Русия напълно тактически и съзнателно, което в две съществени групи се състезава за продобиване сърцето на Убиеца от Кремъл, в този момент води до ново разделяне и в Синода.

Митрополитите, които биха дали своят вот по съвест в утрешната неделя ще вземат участие с празни бюлетини. Митрополитите, подчинили се на московските ползи в територията на Сливенската епархия ще гласоподават за Йеротей за демонстрация на

честност към Z-агресора

тъкмо две години от началото на войната на Путин против Украйна и украинците.

Но Гавриил Ловчански, който отново желае да стане от най-руския епископ в БПЦ – най-руския патриарх на БПЦ ще убеждава и през днешния ден още веднъж на съвещание владиците напряко да касират провелия се противоканоничен и противоуставен избор, тъй като сливналии пък по неговото виждане трябвало да изберат Михаил преди всичко, тъй като той ще е подвластен единствено от него, тъй като се има за по-руската връзка от другата съветска връзка, която е зад Йеротей.

В дните от тази седмица, в навечерието на Две-годишнината от Войната на Русия против Украйна всевъзможни десари, та дори и такива – толкоз противни в действията си като небезизвестни “банково-славянски ” деятели, с позвънявания по телефона заплашват членове на Св. Синод наложително да гласоподават за претендента Йеротей, твърди църковната мълва.

Не би трябвало и не трябва, а европейска страна и не може да допусне за български митрополит в Сливен да бъде определен от Българския синод или алтайския претендент на кремльовците, или валдайския им претендент!

Сливенска епархия е в статус на фракция,

а не на отделение на Българската православна черква. В нея се прави през религиозната институция БПЦ – Сливенска митрополия тотална дисторция на Светото Православие и държавна измяна в интерес на РФ под налудното схващане на така наречен “Русь Святая ”, което към този момент с изключение на разкол се трансформира в демонизъм, който заплашва както националната ни сигурност, по този начин и цивилизацията ни. Това Синодът би трябвало да прочисти!
Триединният ни Бог – Отец, Син и Дух Светий да вразуми Светия Синод и да ревизира активността по епархии на всички митрополити, служещи на Руската черква и страна, а не на родната ни Църква и на самата ни Родина! А и нека да се помолят най-малко през днешния ден на 11-годишнината от Патриаршеската интронизация за здравето на ръководителя си – Неофит на Пресветата Троица! Те най-вече му го дължат и би трябвало доста свещички да му палят!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР