Николай М. Ваньов,Финансов експерт Акцентът на изминалата седмица за пазарите

...
Николай М. Ваньов,Финансов експерт Акцентът на изминалата седмица за пазарите
Коментари Харесай

Облаците над Европа се сгъстяват

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Акцентът на миналата седмица за пазарите несъмнено бе бягството от риска. Все по-често срещаните заглавия в главните вести, свързани със забавянето на световната стопанска система, както и с рисковете от неналичието на бюджетно съглашение в Съединени американски щати и напрегнатите връзки на най-голямата стопанска система с Китай, водят до съществено пренасяне на вниманието на вложителите към сигурността на държавните задължения. През миналите пет търговски дни наблюдавахме намаляване на доходностите по съвсем всички съществени позиции.

Облаците над Европа сякаш се сгъстяват. Преди срещата на борда на ЕЦБ пазарите реагираха съществено на неприятните данни за показателите на мениджърите от производството. Във Франция отрицателните упования се сбъднаха, до момента в който в Германия показателят ненапълно изненадващо сподели стойност от 49.9, като всички показания под 50 значат предстоящ стопански спад. На този декор вложителите потърсиха сигурността на немските облигации, чиято десетгодишна рентабилност означи седмичен спад от 6.2 базисни точки до 0.198 на 100. Френските ДЦК със подобен период до падежа пък претърпяха спад на доходността от 6 базисни точки до 0.599 на 100.

В Съединени американски щати главната тематика остава неналичието на договорка за бюджета на страната и отварянето на администрацията. Въпреки известното стопляне на тона сред Тръмп и следената от демократите Долна камара на Конгреса, неналичието на договорка за стената по границата с Мексико остава главен препъникамък. В същото време макар позитивните вести другата основна договорка на Тръмп - тази с Китай, наподобява, към момента е надалеч от финала си. Всичко това носи единствено позитиви за вложителите в трежърита, които означиха седмичен спад от 4.7 базисни точки в доходността при десетгодишните бумаги до 2.738 на 100.

Политиката е водеща тематика и във Англия - не е изненадващо. След като министър председателят й - Тереза Мей, подхвана новия курс към договорка за Брексит, ситуацията в страната сякаш се възстановява. Очакванията на анализаторите са, че напускането на Европейски Съюз съвсем несъмнено ще бъде отсрочено за след 29 март, а и няма да станем очевидци на безпорядък и липса на договорка. Тези вести са положителни за съвсем всички английски активи, като джилтовете не вършат изключение. В десетгодишния им матуритет доходността по тях се намали с 3 базисни точки до 1.32% през седмицата.

Единствената от малко малко положителна вест за рисковите вложители през седмицата бе, че книжата на страните от периферията на еврозоната се движеха в унисон с главните задължения, което е сигнал, че икономическите паники не са чак толкоз дълбоки. След като Италия реализира договорка за бюджета си с Европейска комисия, пазарните участници започнаха да се движат напред по кривата на рентабилност, като по-дългосрочните бумаги бяха търсени през седмицата. Доходността по десетгодишните италиански бумаги означи спад от 5.9 базисни точки до 2.670 на 100. Доходът по испанските ДЦК със подобен период до падежа пък се намали с 9.9 базисни точки до 1.245 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР