Никола Цолов се класира на 15-та позиция в основната надпревара

...
Никола Цолов се класира на 15-та позиция в основната надпревара
Коментари Харесай

Никола Цолов се класира 15-ти във втория старт в Бахрейн

Никола Цолов се класира на 15-та позиция в главната конкуренция от първия спортен уикенд във Формула 3 за 2023 година на пистата „ Сахир “ в Бахрейн. Българинът пресече финала на 12-то място, само че поради наказване от 5 секунди загуби три позиции.

Санкцията бе дадена на Българския лъв поради контакт с водача на Кампос Кристиан Менсъл в първия завой в десетата обиколка. Цолов опитва прекомерно оптимистична офанзива против австралийския играч в битката за 14-та позиция при рестарта след ранния интервал с кола за сигурност, само че спря прекомерно късно и се удари в Менсъл.

След този контакт и двамата продължиха, само че стюардите напълнно предстоящо дадоха наказване на българина. Освен наказването след този случай Цолов наподобява получи и щета в своята система DRS, която той по този начин и не съумя да употребява до края на конкуренцията, макар че се движе на под секунда от водачите пред себе си.
 Наказание лиши Никола Цолов от шанса за точки в първия му старт във Формула 3 Наказание лиши Никола Цолов от шанса за точки в първия му старт във Формула 3
И въпреки всичко българският играч от отбора на АРТ Гран При на съумя да се придвижи до 12-та позиция, на която и остана до финала.

Самата конкуренция беше извоювана от Грабриел Бортолето (Трайдънт), който приключи втори, само че Габриеле Мини (Хайтек), който финишира първи също като Цолов имаше наказване от 5 секунди. Италианецът, който потегли от полпозишъна получи своята глоба поради нарушаване на стартовата процедура.

След глобата си Мини бе класиран на осмото място, като тази огромна загуба на позиции се дължеше и на обстоятелството, че конкуренцията приключи зад колата за сигурност, която бе изкарана при започване на последния тур поради случая на Томи Смит (Ван Амерфоорт) в първия завой. Наказанието на Мини разреши на Оливър Гьоте (Трайдънт) и Дино Беганович (Према) да се качат на подиума.

В генералното класиране водач след първия от 10 кръга за сезона с 26 точки е днешният победител Бортолето, втори с 23 пункта е Гьоте, а топ 3 с 22 точки добавя Беганович. Никола Цолов е 18-ти с 0 точки и най-хубаво класиране от 15-то място.

Следващият кръг във Формула 3 за 2023 година ще бъде на пистата „ Албърт парк “ в Австралия, а двете надпревари ще бъдат на 1 и 2 април рано сутринта българско време. Тренировката и квалификацията пред тях ще бъдат в последния ден на месец март. За Формула 3 това ще е първа аудиенция в Мелбърн.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР